Посланици завршили рад, сутра о буџету

Усвајањем дневног реда, у Скупштини Србије отворена је седница на којој сутра почиње расправа о предлогу закона о републичком буџету за наредну годину. Усвајањем одлуке да о буџету и 11 пратећих закона воде обједињену расправу, посланици су за данас завршили рад. Владајућа већина оцењује да ће план државне касе, који предвиђа дефицит од 121,8 милијарди динара, омогућити наставак реформи, а опозиција сматра да је буџет рестриктиван.

Очекује се да сутрашњој расправи присуствују премијер Александар Вучић и остали чланови владе. Посланици су данас почетак рада искористили за постављање питања и тражење обавештења од представника власти.

Загревање пред расправу о најважнијем финансијском закону – пред посланицима је готово 1.300 страница предлога државне касе за наредну годину.

Предвиђа приходе од 997,4 милијарде динара и расходе од 1.119 милијарди. У правцу реформи за привреду и предузетништво издвојено је више новца, наглашава владајућа већина.

"Буџет је оно што држава може да понуди грађанима, јавној управи и онима који примају плату из буџета као и јавне инвестиције. Планиране су озбиљне инвестиције од 40 милијади динара, у консолидованом 110 милијарди динара што ће позитивно да се одрази на реални сектор", истиче председник Одбора за финансије Верољуб Арсић.

Опозиција критикује план државне касе да је рестриктиван и срачунат на отпуштање радника.

"Привредна активност у Србији замире. Недовољна издвајања за социјална давања и за плате и пензије, недовољна издвајања за инвестиције. У суштини приказује се да је ово један књиговодствени приказ наше пропасти", каже Борислав Стефановић из ДС-а.

Зоран Живковић, посланик Нове странке каже да је та партија против предложеног закона и да ће имати око 120 амандмана. "И колеге из других странака имаће велики број амандмана, преко 300", рекао је Живковић.

Неће бити великих отпуштања, узвраћају из власти.

"Када имате критички осврт на економску политику владе онда би било добро да кажете шта је алтернатива а да та алтернатива не води ка финансијској пропасти", рекао је Ђорђе Милићевић из СПС-а.

У пленуму жестока расправа. Опозиција се противи обједињавању расправе о буџету и још 11 закона.

"Спојили смо расправу о кровним законима за државу и друштво и желим да већина прочита, поред тога што буџет није био 15 дана у парламенту, желите да спојите расправу и сматрамо да је неопходно да дуплирамо време и да објаснимо зашто је ово најлошији буџет у протекле две деценије", рекао је Драган Шутановац, посланик демократа.

Одговара Зоран Бабић из редова напредњака. Каже да су 2009. године спојене 94 тачке дневног реда.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво