Хан: ЕУ даје новац за подстицање привредне сарадње Србије и Косова

Европска унија ће средствима из фонда ИПА за подршку балканским земљама у европским реформама помоћи поспешење привредне сарадње и трговине између Србије и Косова, као посебан подстицај отварању нових радних места, саопштио је у Бриселу европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Хан је то рекао после разговора с председницима привредних комора Србије и Косова, Марком Чадежом и Сафетом Грџалијуом, нагласивши да је повезивање привредника и стварање пословних могућности оствариво само ако се премошћују међе и отклањању препреке у целом региону.

Европски комесар је истакао да је подстицање привредне сарадње Србије и Косова део Берлинског процеса поспешења економских веза у региону и потврдио "решеност ЕУ да пружи подршку тој иницијативи не само на речима, већ и новцем".

Хан је објаснио да ће Комисија у Бриселу "искористити средства из ИПА фондова да подржи и оснажи ту сарадњу, која има вредност и може послужити као узор за регион".

Председник ПКС Марко Чадеж је новинарима рекао да су председник ПКК Грџалију и он известили комесара Хана о сасвим опипљивим резултатима иницијативе за поспешење привредне сарадње и трговине Србије и Косова.

Чадеж је додао да се усаглашавају 52 ветеринарска сертификата за пласман пољопривредних производа, додавши да је осам тих потврда већ ступило на снагу, док ће ових дана бити усклађени сертификати за млечне производе, а потом и за месо, што је пресудно за пласман на оба тржишта.

Чадеж је објаснио да су се Грџалију и он договорили и пре годину дана подстакли сусрете привредника сваког месеца наизменично у Београду и Приштини, па су тако недавно одржани сусрети компанија из сектора грађевинарства, енергетике и пољопривреде и прехрамбене индустрије, а у оквиру тих сусрета се склапају и уговори.

Он је подвукао да привредници не улазе у решавање било каквих политичких, статусних или имовинских питања, већ утврђивањем заједничких интереса могу помоћи и политичарима две стране.

Председник ПКК Грџалију је рекао да кључна предност и првенство мора бити дата привредној сарадњи и оценио да се "никакав политички нити социјални мир не може постићи без економског развоја... нити интеграција".

Грџалију је предочио да је дијалог у целом региону од велике важности и додао да сарадња привредних комора и пословних људи Србије и Косова "треба да буде узор и за институције како треба одвојити политику од економије и да привреда буде та која ће спајати и градити будућност".

"Истина је да има и великих препрека, али се оне могу отклонити само кроз овакав конструктивни дијалог", навео је председник ПКК, објаснивши да је циљ и то да сарадња привредних комора две стране добије заслужени институционални оквир.

Грџалију је позвао медије да у томе одиграју позитивну улогу. Он је рекао да "нажалост добра вест у односима Приштине и Београда и није вест" и додао да се "мора причати о добрим стварима, ако и не могу сви бити добри".

"Пред представницима Европе морамо положити испит да наш регион може бити подручје мира и перспективе, јер је то и наш циљ и можемо га постићи само кроз дијалог и сарадњу и да економију узмемо као средство унапређења региона", рекао је Грџалију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво