Бан: ЗСО угаони камен Бриселског споразума

Генерални секретар УН Бан Кимун је у најновијем извештају о Косову истакао значај успостављања Заједнице српских општина и израде њеног статута у договореном временском оквиру. Наглашава да је ЗСО једна од тачака које представљају "угаони камен" Бриселског споразума.

Бан је поздравио "континуирани напредак" у Бриселском дијалогу и споразуме који су Београд и Приштина постигли 25. августа, а посебно, како је навео, споразум о успостављању Заједнице српских општина који, по његовом мишљењу, представља "угаони камен" Бриселског споразума о нормализацији односа Београда и Приштине из априла 2013. године.

"Успостављање Заједнице је суштински корак ка пуној примени историјског Бриселског споразума и даљем побољшању живота становништва на Косову", навео је Бан у редовном извештају о раду Мисије УН на Косову који се односи на период од 16. јула до 15. октобра 2015.

Уз честитке премијеру Србије Александру Вучићу и косовском премијеру на лидерској улози у процесу, Бан је охрабрио све лидере у Приштини и Београду да "одрже замах и доврше статут ЗСО у договореном временском оквиру, као и брзу примену свих споразума постигнутих 25. августа".

Бан је у извештају поздравио доношење дуго очекиваних амандмана на косовски устав у косовској скупштини и друге законе који омогућавају успостављање Специјалног суда за злочине такозване ОВК на Косову и позвао све актере да брзо доврше преостале процедуре за формирање тог суда.

Генерални секретар УН је уједно осудио насиље и застрашивање коме су прибегле опозиционе странке да онемогуће рад скупштине и позвао политичке актере да се уздрже од реторике и акција које нису у складу са нормама цивилизованог и демократског друштва.

Генерални секретар УН је у извештају поздравио кораке ка јачању регионалне сарадње чији је пример, како је навео, самит Западног Балкана 2015, који се усредсредио на сарадњу са европским финансијским институцијама и чији предложени пројекти, како је оценио, могу да донесу добробит становништву у региону и допринесу миру и стабилности.

Такође је позвао на брзо именовање председника Делегације Приштине у Радној групи за нестале како би се олакшао напредак на овом плану.

У најновијем извештају, генерални секретар наводи да је претходни период обележио напредак у бриселском дијалогу Београда и Приштине, укључујући примену Бриселског споразума од 19. априла 2013, доношење закона потребних за формирање Специјалног суда у косовском парламенту, али и унутрашње тензије у Приштини због протеста опозиције против формирања Заједнице српских општина.

У извештају се подсећа да су се делегације предвођене премијером Србије Александром Вучићем и косовским премијером Исом Мустафом састале у Бриселу 25. августа, уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини и донеле пакет споразума укључујући споразум о ЗСО.

Како се наводи, одредбе тог пакета укључују и подношење нацрта статута ЗСО у року од четири месеца како би га премијери размотрили, споразум о напретку у примени споразума о енергетици из 2013. године, акциони план за телекомуникације и договор о коришћењу главног моста у Митровици.

Када је реч о безбедности, генерални секретар оцењује да је ситуација на Косову у разматраном периоду била, уопштено говорећи, стабилна, али да је било напада на невећинске заједнице и њихове културне и верске објекте.

Током поменутог периода забележено је 26 напада на културне и верске објекте, од чега 17 на објекте Српске православне цркве, као и низ крађа имовине СПЦ, углавном на истоку Косова, наводи се у извештају.

Помињу се и телефонске претње против косовских Срба, посланика, напади на расељене Србе који су дошли у Ђаковицу на верски празник и хапшење запослених у Националном парку Шара.

Генерални секретар подсећа да је на северу Косова, после споразума од 25. августа почела ревитализација главног моста на Митровици са закашњењем од 48 сати.

Општине на северу Косова су довршиле и поднеле предлоге буџета до утврђеног рока 30. септембра, али је косовско министарство те предлоге одбацило јер, како тврди, пробијају "плафон," наводи се у извештају, уз напомену да се очекује даља размена мишљења како би се постигао споразум о буџету. 

Бан подсећа и на штрајк у Трепчи и протесте поводом притвора Оливера Ивановића који је 18. септембра пребачен у кућни притвор.

На плану заштите културног наслеђа, генерални секретар наводи да је после повлачења контроверзног нацрта закона о културном наслеђу из скупштинске дебате, косовски премијер Мустафа у дијалогу са представницима СПЦ иницирао формирање радне групе за ревизију закона, а да је главна замерка СПЦ на нацрт била што су верски објекти у њему дефинисани као власништво косовске владе.

Када је реч о повратку, стопа повратка избеглих и расељених остаје ниска, а УНХЦР је, како се наводи, у разматраном периоду забележио 214 добровољних повратака од чега 123 Срба.

Бан је подсетио и да је у августу именовао Захира Танина из Авганистана за свог новог специјалног представника и шефа УНМИК-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије