Читај ми!

Стефановић: Почела истрага о афери прислушкивања

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће у оквиру истраге о прислушкивању бити саслушано још особа и да ће се видети да ли ће и они добровољно да се подвргну полиграфском испитивању. МУП неће давати званичне коментаре о истрази која траје, наводи Стефановић.

Небојша Стефановић је потврдио да је директор ЕМС-а Никола Петровић јуче саслушан и да се добровољно подвргао полиграфском испитивању, а на питање како су у јавност процурила питања и одговори са тог тестирања каже да нису дошли из МУП-а, преноси Танјуг.

"До тренутка док људи нису позвани, нисте знали када ће Петровић бити на полиграфском испитивању", рекао је Стефановић, наводећи да МУП не може да спречи ако Петровић жели да одговара на питања новинара и са њима подели информације о полиграфском испитивању.

Он је навео да ће, након испитивања, полиција упознати тужиоца са првим резултатима истраге која је почела.

Петровић је јуче прошао полиграф поводом оптужби да је у вези с градњом ветропаркова уцењивао америчку компанију "Континентал виндс".

Петровић је раније демантовао све наводе лидера ДС-а Бојана Пајтића о наводној корупцији и рекао да никада није упознао Лидију Удовички, те да је пројекат ветропарка вођен у складу са законом.

У јавност су пласирани транскрипти разговора Пајтића и Лидије Удовички, у којима се помиње да је Петровић, наводно, од Удовички тражио два милиона евра како би се на ЕМС прикључио ветропарк те фирме.

Србија за дијалог, али без понижавања 

Београд жели разговор са Приштином, али до нивоа до ког се штити интерес Срба и Србије и док се Србија не понижава, изјавио је министар Стефановић.

"Влада Србије била је јасна, борићемо се за заштиту националних интереса. Премијер, који ће највероватније присуствовати разговору, одредиће тон дијалога", рекао је Стефановић на питање новинара о очекивањима у наставку дијалога Београд–Приштина у Бриселу.

Председник Владе Србије Александар Вучић путује данас у Брисел, потврђено је Танјугу у Кабинету премијера, а из Брисела је најављено да ће се шефица европске дипломатије Федерика Могерини неформално састати са српским премијером и косовским Исом Мустафом.

Стефановић је изјавио да полиција у сарадњи са Вишим тужилаштвом у Врању ради на утврђивању свих околности у вези са скандарањем Албанаца у Бујановцу, након пласмана фудбалске репрезентације Албаније на Европско првенство, као и на проналаску починилаца.

"Очекујем да ће оптужница бити ускоро, али се овај случај ради врло детаљно и темељно", рекао је Стефановић одговарајући на питање новинара о скандирању "Убиј, закољи, да Србин не постоји", чиме су Албанци у недељу увече на улицама у Бујановцу прославили пласман фудбалске репрезентације Албаније на Европско првенство.

"Нећемо да направимо било какву грешку која би могла да буде окарактерисана као нешто што би нанело штету Републици Србији, већ управо да се процес заврши са што више доказа и да се, онда када подигнемо оптужнице, зна зашто смо то урадили", казао је Стефановић.

Проширење капацитета, чекамо већу помоћ ЕУ 

Министар Стефановић је изјавио да очекује да ће се радити на проширењу постојећих капацитета за пријем избеглица као најефикаснијем решењу, као и знатно већу подршку ЕУ Србији него до сада у решавању мигрантске кризе.

"Очекујем да ћемо радити на проширењу постојећих капацитета пошто се показало да је то сада најефикасније. Како се мењају околности на терену, ми се прилагођавамо, и о томе смо разговарали са партнерима из ЕУ", рекао је Стефановић одговарајући на питање о томе да ли ће се градити нови привремени прихватни центар за избеглице.

Наводећи да је питање о новом привременом центру у надлежности министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина, Стефановић каже да очекујемо значајнију подршку ЕУ него што је била до сада.

"И то много значајнију, али нећемо молити за новац. Ако ЕУ не сматра да Србији треба да да више новца за решавање ове кризе, ми ћемо се снаћи. У сваком случају грађани Србије неће трпети, а ми ћемо и даље бити пристојан и нормалан домаћин према свим мигрантима", рекао је Стефановић.

Одговарајући на питање новинара, Стефановић је навео да за сада међу избеглицама који су дошли у Србију нема оних који представљају опасност по безбедност државе.

Министар је додао да је Србија о томе упозорила партнерске службе у земљама са којима сарађује.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара