Читај ми!

Ђурић: Србија задовољна ставом УН по питању Унеска

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић примио је представницу генералног секретара УН и шефицу канцеларије светске организације у Београду Симону Мирелу Микулеску, коју је упознао са процесом дијалога Београда и Приштине и проблемима српске заједнице у Покрајини.

Ђурић је том приликом истакао да је Србија задовољна доследним ставом УН по питању настојања привремених органа самоуправе у Приштини да самопроглашеном Косову обезбеде чланство у Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско), преноси Танјуг.

Рекао је и да је повратак интерно расељених лица на Косово и Метохију један од приоритета Београда, оценивши да УН својим капацитетима могу да умногоме допринесу успешној реализацији тог процеса, саопштила је Канцеларија за Косову и Метохију.

"Чинимо све да помогнемо људима да се врате на Косово и Метохију. Веома је важна активна улога УН у том процесу, јер би то нашим напорима дало додатну снагу и легитимитет", рекао је Ђурић, подсетивши да је, у поређењу са сличним постконфликтним подручјима, повратак расељених на Косово и Метохију међу најнеуспешнијима.

Микулеску је рекла да ће Канцеларија Уједињених нација у Београду искористити сваку прилику да учествује у форумима и радним групама који за циљ имају решавање питања расељених са Косова и Метохије.

Ђурић је, такође, истакао да УН, посебно мисија на Косову и Метохији, УНМИК, треба да искористе сваку прилику да помогну и даље угроженој српској заједници у покрајини.

Микулеску је оценила у разговору да је у процесу нормализације потребно више пажње посветити помирењу, почевши од преласка са реактивне на проактивну комуникацију страна учесница у дијалогу.

Ђурић је објаснио да је то свакако интерес Београда, који настоји да у процесу нормализације статусно питања оставља по страни, да би се умањио конфликтни потенцијал у комуникацији двеју страна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије