Читај ми!

Сервер: Посета Вучића показатељ значаја који се даје Србији

Амерички аналитичар Данијел Сервер сматра да је посета премијера Александра Вучића Вашингтону и сусрет са америчким потпредседником Баједеном убрзо после претходне посете америчкој престоници, указује на значај који САД придају Србији и завршетку транзиције Балкана ка Европи.

"Србија је значајан део тог процеса и може помоћи у ресавању питања у БиХ, као и на Косову, што су две главне проблематичне тачке које су остале на простору бивше Југославије," наводи Сервер у ауторском тексту на свом блогу, преноси Танјуг.

Амерички аналитичар верује да ће се Вучић у Вашингтону суочити са неким незавршеним пословима, попут обећања у погледу привођења одговорних за убиство браће Битићи, америчких држављана, правди, које још није испуњено.

Бајден би, како предвиђа Сервер, у разговору са Вучићем такође могао позвати на удржаност у одговору на формирање Заједнице албанских општина у јужној Србији, по систему "што је добро за једну, добро је и за другу страну."

Изузев таласа избеглица са Блиског истока који пролазе преко Балкана на путу за Европу, остале питања се нису много променила за протекла три месеца, оцењује Сервер.

"Вучић ће тражити америчку подршку европским амбицијма Србије, коју ће добити заједно са дозом сугестија како да убрза и побољша изгледе своје земље - реформом правосудног система, куповином природног гаса из Азербејџана уместо Русије, сврставањем Србије уз ЕУ по питању санкција Москви због Украјине и применом споразума о нормализацији односа Београда и Приштине," навео је Сервер.

"Вучић ће се такође појавити у Америчкој привредној комори, где ће, како се очекује, настојати да привуче америчка улагања у Србију и заложити се за повећање увоза из Србије", додаје Сервер.

Међутим, Сервер указује да о трговинским питањима у САД одлучује приватни сектор а не влада која може само да покуша олакша контакте појављивање у Комори може да допринесе да ствари иду боље.

Вучић ће такође одржати говор у Институцији Брукингс, додаје Сервер, који очекује да ће том приликом у средишту пажње бити односи Србије са Москвом.

Сервер наводи да Вучић често наглашава да је Србија дефинитивно опређељена за Запад и чланство у ЕУ, али председник Србије Томислав Николић и други повезани са владом по мишљењу америчког аналитичара "делују мање убеђено у то".

"Посета ће дакле бити делом реприза, а делом наставак премијерових ранијих сусрета у Вашингтону, који су оставили добар утисак. Чињеница да ових дана добре вести стижу са Балкана, па чак и из Србије, показује колико су се ствари промениле," закључује Сервер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије