Стефановић: ДС-у потребна нова политика

Потпредседник Демократске странке Борислав Стефановић рекао је да има подршку много људи у странци за манифест и нови програм који је предложио, али не и подршку врха странке. И даље не размишља о новој партији, већ само о новој политици ДС-а.

Борислав Стефановић каже да не жели да ДС прихвати само делове манифеста и програма који је поднео, јер је потребан потпун заокрет и нова политика која ће помоћи грађанима, преноси Бета.

Додаје да ће се докле год постоје институционални оквири борити за то да се прихвати његов програм. Каже да није човек који повлачи било какве потезе, а да није покушао остало, тако да и даље не размишља о новој странци.

"Пуно људи ме подржава у ДС, неки смеју то да кажу, неки то не смеју, али суштински сам врх ДС. Моје колеге у председништву апслутно не подржавају ове предлоге и то је потпуно јасно и ја се не љутим на њих. То није ништа необично у ДС. Знам да сад људи из режима мисле да је то страшна ствар, али ја мислим да ово стварно може бити јако добра благотворна ствар, ако променом политике идеолошког курса и довођењем нових људи заиста направимо један снажан заокрет", рекао је Стефановић.

Очекује да се ДС о поруци капиталу, манифесту и програму који је поднео пре два месеца изјасни у неком наредном периоду, али да не очекује да његов предлог буде прихваћен.

"Не сматрам да су програми и манифест које сам предложио као на пијаци, сад узмете мало крушака, а нећете јабуке, то ми делује доста неозбиљно", напоменуо је Стефановић.

Предлози који су наведени у манифесту, које је јуче објавио на друштвеним мрежама, носе у себи један изразити заокрет у правцу човека и његових потреба, сузбијања незапослености, беде и сиромаштва, борбу за једнакост и солидарност, и представља програм једне модерне европске левице, наводи Стефановић.

Каже да је манифест документ који износи политички став шта треба урадити и да је први део посвећен осврту на грешке у прошлости, јер је без тога немогуће правити нову политику.

Према његовим речима, други део је оно шта у политичком смислу треба да се уради, а то је стварање државе социјалног благостања са независним институцијама, промена пореске политике, протеривање партија из јавних предузећа, стварање независног судства, опорезивање цркве, јасан негативан став према чланству у НАТО и јасан позитиван став за улазак у ЕУ.

У манифесту је наведено и да државни буџет примарно мора да издваја за образовање, пољопривреду, ИТ сектор и здравство. Истиче се да се мора подићи најнижа цена рада, укинути штетан закон у раду, и што хитније израдити социјалне карте како би се заштитио најугроженији део становништва.

"Разумем да се неком свиђа неком не, али зашто неко не понуди онда нешто друго. Они сви нуде исто што ради и Вучић само другачије. Ово што ја нудим је нешто потпуно супротно од онога што ради власт", истакао је Стефановић.

Против неспособне власти која спроводи погрешну неолибералну политику, грамзивог капитализма и приватизације свега може се изборити једино новом политиком, каже Стефановић.

Додаје и да укрупњавање опозиције има смисла само ако је направљено на основама програмских вредности, те да би било добро урадити један документ, на коме он и ради, а који би се звао "Србија после Вучића".

Према његовим речима, у том документу би било таксативно набројано шта тако обједињена опозиција хоће конкретно да уради за годину - две.

Истиче да ће бити против тога да се праве окупљања само зато што су те странке у "антивучићевом фронту".

"Ја ћу апсолутно инсистирати да се окупљамо пре свега на идеолошким програмским основама, а не да се окупе лидери деведестих који желе да живе своју другу младост. Грађани то неће подржати, треба да направимо једну нову окосницу која иде у лево - један леви модеран европски програм који је више од социјалдемократске партије", навео је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије