СДС: Потврда Тадићеве критике

Цивилизовани чин извињења Бориса Тадића као председника Србије у Сребреници представљао је прекретницу у регионалним односима и велики искорак у политици регионалног помирења, оценила је СДС, додајући да је став министра Небојше Стефановића према том чину "опасан и неодговоран"

Реагујући на Стефановићеву изјаву да се, за разлику од Тадића, премијер Александар Вучић никоме не извињава, већ другачијим приступом показује да нам је стало да градимо стабилност у региону, СДС наводи да је Стефановић "практично рекао да је Тадићево извињење због злочина у Сребреници био лош и недржавнички потез", преноси Танјуг.

"Ако се према том чину данас министри у влади односе на овакав начин и то у осетљивом тренутку због најновијих резолуција о Сребреници, онда је то само потврда Тадићеве критике да ова влада неодговорном политиком враћа наше односе са земљама у региону 10 година уназад", изјавио је портпарол СДС-а Константин Самофалов.

СДС зато захтева да се, након овако "отвореног напада на чин извињења", премијер и влада изјасне да ли је став који је изнео Стефановић и званични став владе.

Та странка наводи да Стефановић својом изјавом да се "Вучић никоме не извињава", најозбиљније доводи у питање искреност политике коју премијер званично заступа.

"Крајње је време да, након три године, представници ове власти схвате да грађане не занима шта министри мисле о прошлости, већ шта они раде у садашњости. Дакле, грађане не занима шта Стефановић мисли о храбрости Бориса Тадића или са којим кинематографским остварењем би упоредио његову политику, већ шта ова влада може да уради за будућност тих грађана", наводи СДС.

Поред "низа бесмислица" које је изнео Стефановић посебно је занимљиво што он тврди да су односи у региону почели да се побољшавају доласком нове власти, наводи СДС.

"С обзиром на то да су ти односи данас очигледно погоршани, овакав став министра владе према чину извињења у Сребреници сматрамо посебно опасним и неодговорним", закључује та странка.

Тадић је у суботу, одговарајући на питање новинара да ли премијер треба да иде у Сребреницу, рекао да Вучић свакако треба да иде због себе, а не зато да би променио односе Србије и БиХ и да би покренуо процес помирења, јер је то већ пре њега учињено и то пре 10 година.

"Нема потребе да се политички враћамо у атмосферу времена када сам сам као председник Србије одлазио у Сребреницу и вршио извињења, већ Вучић то треба да уради због себе и то је онда корисно за Србију и читав регион", рекао је Тадић.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара