Читај ми!

Вучић: Резолуција продубила разлике и пробудила тешке емоције

Премијер Србије Александар Вучић каже у ексклузивном интервјуу за РТС да ће, уколико се резолуција о Сребреници изгласа пред Саветом безбедности, а Русија не стави вето, Република Српска знати да има само Србију, а наша земља да у тешким тренуцима може да се ослони само на себе.

Председник Владе Србије Александар Вучић истиче да не може да се предвиди исход консултација између Велике Британије и Руске Федерације.

"Ако резолуција не буде изгласана – добро је, а ако буде изгласана, добро је јер ћемо знати да Република Српска увек и једино може да се ослони на Србију и да и ми имамо много пријатеља, али да у тешким ситуацијама можемо само на себе да рачунамо, на свој народ и ни на ког више", рекао је премијер за РТС.

Поручује да ће Србија штитити своје интересе.

"Србија је мала земља, недовољно јака да се супротстави великим и моћним Британцима и њиховим савезницима по овом питању, нити то покушавамо. Ми покушавамо само да сачувамо оно што је наше, да будемо свој на своме, да признамо своје грешке, да признамо да су неки чинили и тешке злочине, али не можемо себе да газимо и не можемо своју земљу да уништимо", рекао је Вучић.

Ако се резолуција изгласа, а Русија не стави вето знаћемо да морамо да радимо још више, још напорније да бисмо били снажнији, јачи и да бисмо могли своје интересе у будућности да штитимо, рекао је премијер.

"Није то стравична трагедија. То свакако није добра, лака и лепа вест, могу и да објасним зашто. Али, у сваком случају, живот се наставља, а ми гледамо да у том животу будемо што успешнији. Сваки наш успех, посебно у економији је велика победа и омогућавање другачијем приступу у будућности", рекао је Вучић.

Аргумент Велике Британије је да ће резолуција допринети помирењу и стабилизацији прилика у региону. Српски премијер се са тим не слаже.

"Имамо само једно веома лако питање за састављаче те резолуције и ако добијем позитиван договор, Србија ће променити свој став. Тражимо од британске владе да нам покаже двоје људи које су помирили овом резолуцијом. Не тражимо народе, већ да нам доведу двоје људи које су помирили нацртом резолуције. Не постоји тако нешто. Само су продубили разлике, пробудили тешке емоције у региону и нису они о томе ни бринули", истакао је премијер.

"Србија све време говори о жртвама" 

Вучић каже да су они бринули само о правној квалификацији дела, док он о томе није говорио – нити је нешто потврђивао, нити негирао.

"Србија све време говори о жртвама, Србија говори о томе како морамо да одамо поштовање муслиманским, бошњачким жртвама, баш као што их одајемо и српским. И у томе јесте величина нашег народа – ми говоримо о људима и о њиховим судбинама, а они нам све време, лажно причајући о судбинама људи, говоре о правној квалификацији дела да бисмо имали правне и политичке последице. То је суштина свега", рекао је Вучић.

Резолуција не представља поглед у будућност, каже Вучић и додаје да поглед у будућност значи да се не праве дубљи ровови између народа.

"И то је оно што ћемо ми покушати са Бошњацима да направимо, ми ћемо са њима да живимо и без Енглеза, и без Американаца и без Руса и без осталих и ја мислим да је мир између нас и да су добри односи између нас најважнији", указао је премијер.

Страхује, каже, да ће многи из тог "општеправног политичког акта" желети да извуку политичке консеквенце.

"Што се тиче последица, чекајте да видимо какве су следеће идеје по питању опстанка РС и да ли ће на основу чињенице што ће УН да донесу општеправни политички акт којим ће говорити о геноциду, где се не говори директно, али се алудира на српски народ, РС и Србију, иако је потпуно јасно да Србија није извршила геноцид, управо по пресуди Међународног суда правде, али овде се не говори на тако директан начин", рекао је Вучић.

Онима који ће желети да изведу политичке консеквенце поручује да Србија поштује интегритет БиХ, али у складу са Дејтонским споразумом, по којем је обавеза Републике Србије да чува РС.

"Србија ће штитити интегритет ентитета РС и у политичком смислу. То је наша законска обавеза, то је наша природна обавеза а они који мисле да само треба политичким актима да разоре све оно што су Срби створили. Ја мислим да ће наићи на већи отпор него што су мислили у полиитчком смислу", објаснио је премијер.

Сматра да нема могућности да се та резолуција измени тако да буде прихватљива за Србију, јер би, да је та опција постојала, предлагачи у почетку консултовали Србију.

Број коментара 132

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара