Читај ми!

Николић: Спреман сам да одем у Сребреницу

Председник Србије Томислав Николић спреман је да оде у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина, као и да заједно са члановима Председништва БиХ ода почаст страдалима свих вероисповести, наводи се у саопштењу Прес-службе председника. Поводом британске резолуције о Сребреници, Николић је оценио као поражавајуће покушаје да се један народ означи као геноцидан.

У Николићевом одговору члану Председништва БиХ Младену Иванићу, који је данас рекао да председник Србије дели Србе са ове и оне стране Дрине, стоји да не постоји ниједан аргумент за такву констатацију, преноси Танјуг.

"Председник Србије позива на јединство свих релевантних политичких чинилаца да усмере своје активности, било да се ради о изјавама, или радњама на постизању компромиса у интересу свих грађана, помирења и мира у региону. Председник је био спреман да дође у Сарајево и сад је спреман да оде и у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина", наводи се у саопштењу Прес-службе председника.

Истиче се и да је председник истовремено изразио спремност да заједно са члановима Председништва БиХ ода почаст страдалима свих вероисповести на местима која они изаберу.

"Од српског члана Председништва БиХ, председник Николић очекује сарадњу и разумевање у најбољем интересу Срба у Босни и Херцеговини. Што се тиче Иванићевих навода о тренирању строгоће, председник Републике то не жели ни да коментарише", наводи се у саопштењу.

Иванић је раније данас на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да није разумео поруке из Београда које су на обележавају Видовдана послали председници Србије и Републике Српске – Николић и Милорад Додик.

Иванић је рекао да превасходно није разумео председника Николића, те да је очекивао "да га његови саветници саветују како се води спољна политика у БиХ", односно да се одлуке доносе консензусом.

"Позивам господина Николића да своју политичку строгоћу мало више тренира тамо, јер смо ми овде озбиљни политичари и имамо много игара у ногама, да се боље припреми и не дели српски народ западно од Дрине. Јер, бојим се да је наступом који је имао са Додиком ушао у ту причу", рекао је Иванић, који је претходно саопштио да је Савету безбедности УН упутио писмо у којем је рекао да британска резолуција о Сребреници поделила народ у БиХ и да сви сада причају о прошлости, а нико о будућности.

Иванић је додао да би Николић, "да је читао дипломатску пошту и медије, видео да се и о декларацији и о резолуцији одредио много пре њега".

Покушај да се Срби означе као геноцидан народ

Поводом британске иницијативе да се у Савету безбедности УН усвоји резолуција о Сребреници, Николић је као поражавајуће оценио покушаје да се један народ означи као геноцидан.

"Срби су народ који је током два светска рата далеко више страдао од осталих, који је страдао и током сукоба у БиХ. Застрашујућа је неправда да се Србима ускраћује право на исказивање поштовања према сопственим жртвама, штавише покушаји иду у правцу означавања српског народа као геноцидног", сматра Николић а преноси Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Николић сматра да иницијатива Велике Британије да СБ УН усвоји резолуцију о Сребреници "нимало неће допринети помирењу у региону, нити ће спречити да се слични злочини десе у будућности".

"Напротив, на тај начин незадовољство ће само додатно ескалирати, зато што породице жртава неће добити моралну сатисфакцију и разумевање за свој бол", навео је Николић.

Сукоб на територији БиХ је, како је додао, изазвао страдања цивила свих националности и вера и "било какво негирање те чињенице, извртање истине, њено увеличавање или умањење, неће се негативно реперкутовати само на народе који су непосредно погођени, већ и на иницијаторе".

"У основи помирења мора бити правда, а у основи правде је истина и човечност. Да не спомињемо бол народа који су поред српског били жртве, као што су Јевреји, Јермени, Роми, ако Сребреница постане симбол геноцида", рекао је Николић, наводи се у саопштењу.

Председник Србије је апеловао и да "престану вербални сукоби и иницијативе које још више продубљују ожиљке породица страдалих и онемогућавају помирење у региону".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара