Читај ми!

Јоксимовић: Отварање поглавља подстрек за реформе

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је у Бриселу да је Србија остварила видљив напредак у реформском процесу и европским интеграцијама, што нико не може да оспори, те да заслужујемо отварање поглавља до краја године.

То би представљало и додатан подстрек реформама и динамици приступног процеса, рекла је Јоксимовићева током разговора са посланицима Европског парламента, председником групе Пријатељи Србије у ЕП Емилијаном Павелом и известиоцем из сенке за Србију посланичке групе социјалиста и демократа Тањом Фајон, преноси Танјуг.

Теме разговора током сусрета у Бриселу су процес европских интеграција, политика миграција и актуелна дешавања везана за регион.

Саговорници су оценили да се Европа суочава са великим бројем миграната и да за решавање тог проблема мора постојати партнерски однос, као и да најава подизања зидова на границама никако нису део европских и одрживих решења.

Јоксимовићева је у саопштењу истакла да Србија неће посезати за таквим механизмима и да ће као земља кандидат поштовати оно што би требало да су европски стандарди у овој области.

Ипак, то је пре свега питање Европске уније и без сарадње и помоћи ЕУ и држава чланица, Србија не може успешно да решава то питање, рекла је Јадранка Јоксимовић.

Говорећи о актуелним дешавањима везаним за регион, она је нагласила да је Влада својим потезима до сада више пута показала да се залаже за стабилност у региону и унапређење сарадње.

Без обзира на бројна осетљива питања у региону и потребу да се сви у региону суочавамо са прошлошћу, ипак би сви требало да радимо на томе да створимо заједничку бољу будућност, рекла је министарка, подсетивши да је Србија одговорна земља и да ради у интересу заједничке боље будућности грађана.

Фајон је, како је наведено, нагласила да су се све земље кандидати суочавали са изазовима на путу европских интеграција, али да су користи од чланства за државу немерљиви, што према њеним речима потврђује и пример Словеније.

Она је поновила да посланици нису променили свој став да преговарачка поглавља треба отворити што раније.

Павел је обавестио министарку Јоксимовић да група Пријатељи Србије, 30. јуна у Европском парламенту у Бриселу организује округли сто о процесу европских интеграција Србије, као и да ће у просторијама парламента бити изложене слике српских сликара.

Јоксимовићева је упутила позив Пријатељима Србије да посете Србију, како би се на лицу места упознали са свим што Србија предузима на путу ка ЕУ.

Министарка за европске интеграције наставља посету Бриселу разговорима са шефом делегације ЕУ-Србија у Европском парламенту Едуардом Куканом и известиоцем за Србију Дејвидом Мекалистером.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије