Предлози за промену политичког система

Самостални посланици и представници посланичких групе СДА-Санџака и ПДД и ЛСВ изнели су предлоге за реформу политичког система, али и конкретне идеје за измену Устава, истичући да се залажу за суштинску децентрализацију и демократизацију Србије.

Нови круг слушања биће одржан у понедељак, 22. јуна, када ће своје предлоге за промену полтичког система изнети посланичке групе СПО-ДХСС, Нова Србија и СВМ, преноси Танјуг.

Самостални посланик Јанко Веселиновић предложио је да се Уставом прецизира дефиниција Србије и војна неутралност, као и да се измени 12 закона, међу којима је и Закон о избору народних посланика, тако да Србија има између 150 и 170 посланика.

Сматра да треба увести пропорционални, персонализовани изборни систем са отвореним изборним листама, да Србија има између 10 и 15 изборних јединица, а да треба изменити и Закон о локалним изборима како би се омогућио директан избор одборника и председника општина, али и ојачати надлежности локалне самоуправе и Војводине.

Његови предлози су и промена Кривичног закона како би се обезбедили фер и поштени избори, санкционисала "куповина гласова" и предвиделе казне које би ишле чак и до забране рада политичких организација, смањење надлежности Уставног суда Србије, како би били независни од политичког утицаја и како би уместо парламента судије бирао Високи савет судства.

Посланик Нове странке Зоран Живковић оценио је да треба донети нови Устав, али не на "силу" попут претходног, а да нови највиши правни акт треба да донесе нови сазив парламента после избора које треба одржати што пре.

Живковић сматра неопходним промену изборног система, смањење броја посланика тако да се 100 посланика бира по већинском систему, а 50 по пропорционалном, као и увођење степенастог цензуса за странке које на изборима наступају у коалицијама.

Влада треба, навео је, да буде канцеларска са могућношћу да премијер, без одлуке парламента, сам мења министре ако је незадовољан њиховим радом, а да председника државе треба да бира парламент и то међу нестраначким личностима.

Посланик Српске народне партије Милан Петрић сматра да још није време за промену Устава, наводећи да је данас кључно питање у Србији питање економије, нових инвестиција и радних места.

Његово мишљење је да не треба смањивати број посланика на уштрб репрезентативности парламента, да треба наћи модел како би грађани знали за кога гласају, али и како би у парламенту биле заступљене све средине у Србији, те да треба преиспитати правосудне законе, медијске законе, као и унапредити положај независних тела.

Посланик ПДД Шаип Камбери каже да у промени Устава види шансу за побољшање положаја мањина, наводећи да заштита мањинских права може допринети стабилности и економском развоју и просперитету за све, а да треба променити и 20 закона.

Поручује да треба у потпуности променити преамбулу Устава и прилагодити је, како каже, реалном стању.

За њега није спорно смањење броја посланика, али каже да треба омогућити механизме за учешће мањина кроз загарантоване квоте, а предлаже и да премијер једном годишње парламенту подносни извештај о положају и степену оставривања мањинских права.

Шеф посланичке групе СДА-Санџака - ПДД Сулејман Угљанин оценио је да хитно, пре промене Устава, треба донети кровни мањински закон који би дефинисао шта су мањине, шта су национални савети националних мањина и које су њихове надлежности, наводећи да су постојећи закони "списак лепих жеља", да се крше а да за то није прописана казна.

Да у доста области Закон о националним саветима националних мањина није примењен сложио се и Риза Халими (ПДД), који је као још један од проблема навео правосуђе, јер су, на пример, у Основном суду у Бујановцу само три судије Албанци, а да Албанци немају ниједног представника у извршној власти.

ЛСВ је изнела низ предлога за које сматра да би требало да буду предмет дебате, међу којима питање аутономије Војводине види као почетак те листе.

Бојан Костреш из те странке поручује да ЛСВ тражи аутономију у пуном капацитету за Војводину, да та покрајина има извршну, судску и законодавну власт, сопствену имовину и приходе, а да остатак Србије треба да се подели на регионе, како би дошло до равномерног регионалног развоја.

Србија мора, како је навео Костреш, бити секуларна република, као регионална и децнетрализована држава свих грађана и гађанки.

ЛСВ сматра да је неопходно решити питање изборног система, да Уставом треба забранити продају пољопривредног земљишта странцима, донети закон о лустрацији, јер без суочавања са прошлошћу Србија не може да иде даље, а када је у питању смањење посланика да треба обратити пажњу да ће то можда угрозити заступљеност националних мањина у парламенту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије