Јоксимовић: Јачати капацитете на свим нивоима на путу ка ЕУ

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија треба да искористи фазу статуса кандидата за чланство у ЕУ за јачање својих капацитета на сваком нивоу, од републичког до локалне самоуправе. Шефица тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да би локалне самоуправе у Србији требало да имају службенике који ће пратити ток европских интеграција.

Јадранка Јоксимовић је нагласила да је неопходно одговорно коришћење средства из претприступних фондова, уз напомену да Србија сада из тих фондова има на располагању око 200 милиона евра годишње, а да ће, када постане чланица ЕУ, та средства бити скоро шест пута већа.

Јоксимовић је на Форуму "Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе" подсетила да Србија из претприступних фондова од 2014. до 2020. године на распологању има 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи, односно око 200 милиона евра на годишњем нивоу, и истакла да је важно да локалне самоуправе подигну своје капацитете како би биле спремне да припреме И спроведу пројекте који ће се финансирати из тих фондова.

"Од централне власти, преко покрајине до локалних самоуправа, сви морамо да водимо рачуна о коришћењу фондова", рекла је Јоксимовић и додала да не треба изгубити из вида чињеницу да је ЕУ најважнији партнер земљи кандидату, не само као модел којем се тежи већ и кроз директну и конкретну финансијску и сваку другу помоћ.

Истичући да ће фондови које ће Србија имати на располагању кад уђе у ЕУ бити и до пет, шест пута већи, Јоксимовић је рекла да ја важно да Србија покаже да има капацитете и да уме да користи средства из ИПА фондова и да покаже да сви који су укључени у процеш ЕУ интеграција – и локалне самоуправе, и покрајина и централни ниво, спремни да буду носиоци промене система у правцу постизања стандарда ЕУ.

"Није све само висока политка, суштина процеса европских интеграција је постизање критеријума и јачање наших капацитета да постанемо уређено друштво", рекла је Јоксимовић.

Она је навела и да локалне самоуправе треба да се припреме и за аплицирање и коришћење фондова ЕУ за пољопривреду, из којих ће Србији следеће године бити доступно 10 милиона евра.

Јоксимовић је истакла да се 70 одсто прописа које ће Србија ускладити са европским законодавством односити на локалне самоуправе и оне ће морати да их спроводе, те је зато, навела је, важна улога локалних самоуправа у изради преговарачке позиције Србије по одређеним поглављима.

Министарка је подсетила да су представници СКГО учествовали у процесу скринига у досадашњим преговорима, да ће имати своју улогу и убудуће.

Јоксимовић је у том смислу рекла да је идентификовано 21 поглавље у преговорима са ЕУ које се тиче локалних самоуправа, те да је њихово мишљење током преговарања веома важно.

Мишчевић: Потребно увођење европског службеника

Шефица тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да би локалне самоуправе у Србији требало да имају службенике који ће пратити ток европских интеграција и координирати све важне активности.

Она је на Форуму "Утицај процеса приступања ЕУ на локалне самоуправе у Србији" рекла да се у предлогу закона о локалној самоуправи налази и идеја да локалне самоуправе имају службенике који ће бити задужени за европске интеграције и да се нада да ће то бити спроведено и у пракси.

Мишчевић је рекла да је укључивање СКГО у процес ЕУ интеграција веома важно, те да су они, као представници локалних самоуправа, пратили скирининге који су се односили на поглавља која их се тичу.

Рекла је и да су коришћене анализе СКГО у припремама за скрининге, истичући да је у фази припреме за отварања преговарачких поглавља потребно више знања и другачијих капацитета и анализа.

Мишчевић је рекла да ће закони које ће Србија усвајати бити обавеза и на централном нивоу и на локалном нивоу, те да ће општине и градови имати доста посла и изазова у разним областима, као што су пољопривреда, регионални развој, политика запошљавања, животна средина, јавно информисање, јавне набавке.

"Европске интеграције су велики реформски процес за цело друштво, не само за државу, не само за извршну власт", рекла је Мишчевић.

Саветник у Амбасади Шведске у Србији Торгни Свенунгсон говорио је о двадесет година искуства шветских локалних власти у ЕУ, наводећи да је велики део закондавства ЕУ предмет реализације и имплементације на локалном нивоу, те да је веома важна улога грађана и организација цивилног друштва.

Он је рекао да је у Шведској најмање 60 одсто одлука и активности на локалном нивоу под утицајем одлука ЕУ.

Ричард Маса из Делегација ЕУ у Србији рекао је да су до сад локалне самоуправе у Србији користиле око 400 милиона евра средстава ЕУ.

"Нема локалне самоуправе у Србији која није до сад имала корист од бар неког пројекта који је финансиран средствима ЕУ", рекао је Маса и додао да локалне самоуправе могу да рачунају и убудуће на ЕУ.

Председник СКГО Зоран Перишић навео је да је та организација идентификовала 21 поглавље у преговорима са ЕУ које се тиче градова и општина.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије