Читај ми!

Пушков: Резолуција удар на имиџ и ауторитет Србије

Шеф Одбора за иностране послове Државне думе Савета Руске Федерације у Србији Алексеј Пушков оценио је да Запад резолуцијом о Сребреници жели да пошаље сигнал да може да покрене механизме који могу бити удар на ауторитет и имиџ Србије, јер се није придружила санкцијама против Русије.

Пушков је додао да је то и покушај да се Србија завади са муслиманским народима и указао да није неопходно да се тај документ усвоји, уз образложење да би од његовог доношења било више штете него користи, преноси Танјуг.

На предавању о актуелним спољнополитичким питањима на Унверзитету "Карић", Пушков је  истакао да у Сребреници није био геноцид и упитао зашто се онда остали случајеви сличних злочина на територији Европе не разматрају на тај начин.

Као пример навео је страдање становника у Украјини, истакавши да је живот тамо изгубило 6.500 људи.

"Ако прихватимо да је у Сребреници био геноцид, онда то значи да је Запад исправно поступио 1999. године и то је оно што треба да легитимише садашњу политику – отцепљење Косова било би оправдано и Косово може да постане члан Европске уније и Уједињених нација", рекао је Пушков.

Према његовим речима, Запад игра политику двојних стандарда и узима за право да одређује шта је злочин, а шта не.

Пушков је оценио и да Србија спроводи исправну политику, јер се, како је указао, с једне стране зближава са ЕУ, а с друге одржава односе са Русијом.

"Та двосмерност политике је добра за вашу земљу", закључио је Пушков.

Русија показала да постоје границе у експанзији Запада

Од бомбардовања Србије почео је покушај Запада да се војнополитичким снагама Европа уједини око Сједињених Америчких Држава и да постане неприступачна тврђава за ривале САД, оценио је Пушков.

"Неки покушаји, попут ширења НАТО-а, који се проширио са 16 на 28 земаља, били су успешни, али су други били катастрофални, као што су ратови у Ираку и Либији", оценио је Пушков.

Навео је да је пружање подршке радикалним екстремистичким групама у Ираку и Сирији довело до стварања Исламске државе, што ће се можда окренути против оних који су је подржавали.

Указујући на то да је у току преформатирање савременог света и међународних односа, Пушков је оценио да Запад покушава да утиче на међународне односе војнополитички, али и финансијски, кроз водеће берзе у Лондону, Њујорку и Токију.

"Ипак, шангајска берза се полако приближава, али су још водеће берзе у рукама Запада", рекао је Пушков.

Према његовим речима, САД су покушале да изолују Русију у глобалном смислу због кризе у Украјини, али су добиле негативан одговор од пет земаља БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република).

"Русија је показала да постоје границе у експанзији Запада", оценио је он и подвукао да је криза у Украјини регионална и да не прети безбедности Европе, као што тврде немачка канцеларка Ангела Меркел и председник САД Барак Обама.

Пушков је навео да је у 2014. години БДП земаља чланица Г-7 износио 34,7 трилиона долара, а земаља БРИКС-а 32,5 трилиона долара и поручио да ће се та разлика у БДП-у све више смањивати у корист БРИКС-а.

"Економије у развоју производе више роба и услуга него развијене земље и тај однос се мења у корист земаља у развоју, а не развијених земаља", закључио је Пушков.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије