Сенић: Свако условљавање ствара политичку нестабилност

Председник скупштинског Одбора за европске интеграције Александар Сенић затражио је од француских парламентараца подршку у отварању преговарачких поглавља за Србију, истакавши да свако условљавање може изазвати политичку нестабилност уласком евроскептичних странака у парламент.

У Скупштини Србије постоји консензус у погледу приступања Европској унији, истакао је Александар Сенић у разговору са делегацијом посланичке групе пријатељства Француска-Србија Националне скупштине Француске, коју предводи председница Мартин Каријон Куврер, преноси Танјуг.

Како је наведено у саопштењу из парламента, Сенић је истакао да све парламентарне странке заступају проевропску политику, као и да је Србија у овом моменту завршила скрининг и да се сада очекује оцена Европске комисије, а до краја године и отварање преговора по преговарачким поглављима.

Он је затражио подршку колега из француског парламента у процесу одлучивања о отварању преговарачких поглавља за Србију, истакавши да подршка чланству Србије у ЕУ у јавном мњењу опада, имајући у виду да се стално стиче утисак да је Србија на неки начин условљавана.

Сенић је прецизирао да то није пад подршке, већ осцилација узрокована одлагањем отварања преговора.

Како је рекао, ту чињеницу користе евроскептици, како би грађане убедили да је пут ка Европској унији на штету Србије.

Оно што је потребно Србији јесте да се отворе преговори и да се пошаље јасан сигнал да ЕУ жели Србију у свом чланству, јер свако условљавање може изазвати политичку нестабилност уласком у парламент евроскептичних странака, тако да проевропски закони не би били доношени консензусом као данас, истакао је Сенић.

Он је додао и да 70 одсто грађана Србије подржава реформске процесе у земљи, а да се чланови Одбора труде да приступање ЕУ поистовете са процесом спровођења реформи и приближе грађанима бенефите од чланства Србије.

Како је навео, Одбор је, такође, прихватио политику владе да се мора радити на искреном помирењу народа у региону, о чему сведочи и интензивна регионална сарадња са еквивалентним одборима у парламентима региона.

Куврер је оценила да Француска разуме специфичност тренутка у поступку српског придруживања Европској унији, нагласивши да се сличне тешкоће тичу свих земаља Уније, јер евроскептици свуда постоје.

Она је нагласила да је важно да Србија одржи равнотежу у погледу подршке грађана реформама и чланству у Европској унији и поновила да Француска подржава и сматра да Србији треба пружити могућност за отварање преговора те да ће њена земља поновити свој став у Европској унији и пружити подршку коју Србија очекује.

Чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић осврнула се у разговорима са француским колегама на питање миграната, истакавши да је Србија своје законодавство у тој области хармонизовала, али и да постоји брига везана за коментаре појединих земаља чланица ЕУ по овом питању.

''Србија би волела да чује 'јачи глас разума' из ЕУ када је у питању стратегија о мигрантима, велики проблем је пред земљама ЕУ, али и транзитним земљама, и Србија може бити добар партнер ЕУ, када је у питању решавање овог проблема'', навела је Чомић.

Како је наведено у саопштењу, у делегацији Одбора за европске интеграције били су поред Сенића и Чомић, били и чланови одбора Душица Стојковић, Љубиша Стојмировић и Драган Половина, а у делегацији ПГП Француска-Србија Националне скупштине Републике Француске, поред председнице Каријон Куврер и потпредседници ПГП ЗЗан Пјер Дифо, Филип Меније и члан ПГП Мишел Воазан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије