Читај ми!

"Отворити прва поглавља са Србијом што пре"

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјаснио се за што скорије отварање првих поглавља са Србијом.

Себастијан Курц је, током разговора са шефом луксембуршке дипломатије Жаном Аселборном, истакао да сматра да прва поглавља у приступним преговорима са Србијом треба отворити што је скорије могуће, преноси Танјуг.

Министар иностраних послова Луксембурга нагласио је да његова земља, која од 1. јула преузима председавање ЕУ, намерава да спречи иступање Велике Британије из Уније, као и излазак Грчке из еврозоне.

"Не желимо нити Брексит, ни Грексит током нашег председавања", рекао је Аселборн новинарима после разговора са Себастијаном Курцом.

Аселборн је нагласио да се Британцима мора јасно ставити до знања да се не могу мењати основе ЕУ.

Додао је да је, на пример, ограничавање слободе кретања и насељавања унутар ЕУ критично, али да постоји могућност за разговоре са Лондоном у вези са супсидијарности, то јест принципу да се политичка питања решавају на што је могуће нижем административном нивоу.

Курц је подвукао да није могуће Великој Британији омогућити да користи само добре ствари ЕУ.

Аселборн је најавио да ће Луксембург током председавања приоритет дати реализацији инвестиционог плана Европске комисије за подстицање привредног раста и запошљавање.

Даље теме председавања Луксембурга, како је најавио, биће украјинска криза и мигрантски талас у правцу Европе. Аселборн и Курц су рекли да и поред санкција против Русије треба одржати контакт са Москвом.

Шеф луксембуршке дипломатије је нагласио да се, ако се даље изолује председник Русије Владимир Путин и игра само на карту санкција, не може доћи до решења.

Када је реч о избелицама, Курц је апеловао на више солидарности земаља чланице ЕУ, као и оштрије деловање против банди које пребацују илегалце.

Такође, сматра он, потребно је извршити притисак на земље порекла да издају потребне цертификате за повратак лица чији су захтеви за азил одбијени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије