Читај ми!

Дачић: Стратешки циљ Србије што брже чланство у ЕУ

Стратешки циљ Србије је што брже чланство у ЕУ, рекао је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић у Охриду оценивши да Србији, у том смислу, предстоји сложен и захтеван реформски период.

"Србија је направила велики напредак у бројним областима, као што су правосуђе, економија и привреда, борба против корупције и организованог криминала, као и унапређивање људских и мањинских права", истакао је Ивица Дачић на годишњем састанку шефова дипломатија држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) у Охриду.

Регионална сарадња за европску интеграцију као главни стратешки циљ ЦЕИ је у потпуности сагласна са спољнополитичким приоритетима Србије и интеграцији у ЕУ, као и продубљивањем регионалне сарадње кроз развој добросуседских односа и активно учешће у регионалним форумима и иницијативама, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

"Проактиван приступ Србије развоју добросуседских односа и регионалне сарадње, као и резултати дијалога са представницима Приштине и важне политичке одлуке које је донела влада, препознала је ЕУ", навео је Дачић додајући да се то посебно види у одлуци Европског савета да отвори преговоре о приступању Србије ЕУ.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, Дачић је истакао да је заједнички интерес свих држава региона Западног Балкана спровођење успешних реформи, које за циљ имају успостављање ефикасних економских система.

То ће, како је рекао, омогућити подизање животног стандарда и свеопштег квалитета живота што није могуће без инфраструктурног повезивања на нивоу региона.

Истакавши да је један од македонских приоритета председавања ЦЕИ наставак развоја енергетске и транспортне инфраструктуре која повезује све државе чланице ЦЕИ, Дачић је рекао да су представници "Западнобалканске шесторке" одржали састанке у Београду, Приштини и Бриселу.

"Ти састанци допринели су препознавању заједничких интереса, јачању стабилности региона и потврдили су да су регионална сарадња и економска стабилност средство за постизање европских стандарда и испуњавање критеријума за чланство у ЕУ", додао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, од великог значаја био је и састанак на највишем нивоу у Бриселу, 21. априла, а Србија је прва у региону припремила и представила Single project pipeline и формирала Национални инвестициони комитет.

Он је навео да ЦЕИ представља "мост" између чланица ЕУ и земаља кандидата и аспираната, које своје чланство у ЕУ још увек нису остварили и оценио да је припадност Србије тој регионалној иницијативи веома значајна, нарочито у када је реч о прговорима о приступању ЕУ.

Како је рекао, четири године након председавања Србије ЦЕИ бројни предлози за које се она активно залагала увелико су заживели у пракси.

"Међу њима истичем окончање процедуре за добијање статуса посматрача ЦЕИ у Генералној скупштини УН, формирање ЦЕИ мрежа невладиних организација, као и јачање пословне димензије ЦЕИ", поручио је министар спољних послова.

Подсетивши да је влада од ове године добровољно удвостручила износ своје годишње контрибуције, Дачић је истакао да су корисници Србије у самом врху по успешности и броју пројеката који се суфинансирају из ЦЕИ Фонда.

"Сматрам да би требало уложити додатни напор у оживљавање ове регионалне иницијативе као форума за дискусију о политичким и економским питањима на високом нивоу", рекао је Дачић истакавши, као председавајући ОЕБС-у, да између ЦЕИ и те организације постоји интензивирана сарадња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије