Читај ми!

Пушков: Русија очекује подршку Србије за укидање санкција

Председник Одбора за међународне послове Државне думе Руске Федерације Алексеј Пушков истиче да се нада да ће Москва имати подршку Београда када се буде одлучивало о укидању санкција Русији. Николић поручује да Србија никада неће увести санкције Русији. Пушков се састао и са премијером Александром Вучићем.

Алексеј Пушков је током разговора са потпредседником Скупштине Верољубом Арсићем пренео да Русија очекује подршку Србије и у Парламентарној скупштини ОЕБС-а на којој ће бити представљени нацрти резолуција о супротстављању неонацизму и о укидању санкција ЕУ Русији, преноси Танјуг.

Како је саопштено из републичког парламента, Пушков је истакао да је за Русију приоритет поштовање споразума из Минска и нормализација ситуације на истоку Украјине, што је предуслов за отпочињање процеса укидања санкција.

Арсић је нагласио да је став Србије да се сви проблеми морају решавати дијалогом, а не санкцијама и додао да Србија и Русија имају изузетну сарадњу и пријатељске односе који се потврђују кроз став Русије према статусу Косова и Метохије.

Потпредседник Скупштине је додао да простора за унапређење односа увек има и нагласио да је неопходно наставити развијање сарадње два парламента.

Пушков је предложио да Русија и Србија формирају међупарламентарну комисију на челу са председницима парламената, а расправљало би се о темама од највишег значаја за односе две земље.

"То би дало додатни подстицај и тежину нашој међупарламентарној сарадњи", рекао је Пушков, који се осврнуо и на добру сарадњу коју руска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе има са делегацијом Скупштине Србије.

Додао је и да кандидат Србије за генералног секретара Парламентарне скупштине Савета европе може да рачуна на подршку Русије.

Николић: Србија никада неће увести санкције Русији

Током разговора са Алексејом Пушковом, председник Србије Томислав Николић истакао је да ће Србија задржати неутралну позицију у сукобу Европске уније и Русије и никада неће увести санкције Руској Федерацији јер, како каже, никакве санкције нису начин за разрешење кризе.

Председник Николић је изразио наду да ће ЕУ и Русија врло брзо превазићи своје несугласице и успоставити односе какви су били пре избијања кризе у Украјини.

Пушков је обавестио председника Николића да је Народној скупштини Републике Србије и Државној думи Руске Федерације поднео предлог о стварању међусобне међупарламентарне комисије.

Додао је да сматра како је неопходно да се међупарламентарне везе Србије и Русије подигну на виши ниво него што је сада, због изузетне блискости двеју држава и значаја који Србија има за Русију.

Пушков је истакао да је Руска Федерација до сада такве комисије оформила само са четири државе: Кином, Италијом, Француском и Индијом.

Алексеј Пушков разговарао је са премијером Србије Александаром Вучићем о унапређењу економске и политичке сарадње две земље.

Вучић је делегацију Одбора, на чијем је челу Пушков, обавестио да се Србија налази на европском путу, али да жели да на највишем нивоу одржи отворене и искрене политичке односе са Русијом.

Премијер је истакао да Србија, с обзиром на велике могућности, жели да још више унапреди економску сарадњу и да се нада повећању извоза пољопривредних производа на руско тржиште.

Вучић је додао да ће прва прилика за унапређење сарадње бити током учешћа српских министара на Санктпетербуршком форуму, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за односе са јавношћу.

Председник Одбора за међународне послове руске Думе састао се и са председником Србије Томиславом Николићем.

Делгација Одбора за међународне послове руске Државне Думе састала се и са члановима скупштинског Одбора за спољне послове који су подржали иницијативу за за формирање међупарламентарне комисије и захвалили на подршци Русије српској кандидатури за генералног секретара Парламентарне скупштине Савета Европе.

Током разговора чланова руске делегације, оцењено је да су односи Народне скупштине и Државне Думе Руске Федерације на највишем нивоу.

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић истакла је да у српском друштву постоји консензус по питању чланства у Европској унији и да Влада и Народна скупштина зато и спроводе реформе које ће довести до тог циља, а чија реализација ни на који начин неће угрозити односе Србије и Русије.

Председник Одбора за међународне послове Државне Думе Руске Федерације Пушков је истакао да је сарадња Србије и Русије веома интензивна на свим нивоима, високо оценивши парламентарне контакте и сарадњу, посебно имајући у виду смањење руских парламентарних контаката са колегама у Европи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије