Читај ми!

Сервер саветује шта Србија треба да уради

Амерички аналитичар и професор Данијел Сервер, оценио је да је српски премијер Александар Вучић на предавању на Универзитету Џон Хопкинс у Вашингтону дао увид у једну "могућу Србију" која је напустила политику несврставања и окренула се европским интеграцијама као свом стратешком циљу.

Данијел Сервер је, на блогу peacefare.net, написао да је био критикован зато што је био домаћин Вучићу на Џон Хопкинс универзитету, али и да српском премијеру лично замера неке изјаве из прошлости, још док је био министар информисања у влади Слободана Милошевића, преноси Танјуг.

Не занима га, међутим, да рашчишћава ствари из прошлости, већ жели да, уколико је то могуће, усмерава ствари у добром правцу у будућности.

"Несврстаност је изгубила истинско значење пре 25 година. Све друге земље на Балкану су се већ определиле за Брисел и Србија је окружена чланицама или земљама које желе да буду чланице ЕУ и НАТО.

Многе имају добре односе са Русијом али су се придружиле санкцијама због Украјине. Србија то није учинила иако је кандидат за ЕУ, " написао је Сервер на блогу који је посвећен миру у свету.

Према Серверовом мишљењу, Србија је учинила велики напредак на плану унутрашњих реформи од Милошевићевог доба и сада може да каже да је на путу ка демократији и привлачењу страних инвестиција али још увек заостаје у два кључна подручја - владавини закона и слободи медија.

"Када је реч о медијма није ствар у формалној цензури већ о прилично неформалном притиску па чак и самоцензури, која се често спроводи кроз политички именоване уреднике или услед страха од губљења вредних владиних уговора за оглашавање. Поред тога политичари у Србији често нападају и медије не само поруке", навео је Сервер истичући да "медији морају бити слободнији да критикују без страха од одмазде."

Сервер сматра да у домену владавине закона постоје два кључна проблема: спорост и недостатак независности.

"Комерцијални спорови се развлаче деценијама а тајкуни и ратни злочинци су често заштићени од процесуирања," изнео је Сервер напомињући да је један од "главних осумњичених за убиство браће Битићи, члан извршног одбора премијерове странке".

Велика зависност Србије од руског гаса

Сервер се у тексту осврће и на зависност Србије од руског гаса, која ће по његовом мишљењу бити још већа како се буду трошиле домаће резевре. Србији је "потребна алтернатива" а "теоријске опције, барем дугорочно, укључују природни гас из Катара, Либије, Азербејџана, Хрватске, Израела и Кипра". 

Амерички стручњак за Балкан указује да Србија иако се налази у средишту Балкана није добро повезна са Медитераном, а најбољи начин да се то исправи по њему је да се заврши пут Драч-Приштина-Ниш.

На војном плану, Сервер подсећа да је Србија члан програма НАТО Партнерство за мир и да има активну сарању са Националном гардом из Охаја.

"Међутим за разлику од других балканских војски, Војска Србије није нигде распоређена заједно са снагама НАТО или САД. То би био важан корак", сматра Сервер.

Поред тога Србија има војну базу Југ коју би могла да понуди за вежбе НАТО, што би, како оцењује Сервер, био позитиван допринос регионалној безбедности "под условом да у њима могу да учествују и косовске оружане снаге".

Када је реч о безбедности, Србија има нарочито важну улогу у БиХ и на Косову где живи српско становништво до чије добробити је Београду са правом стало, оцењује Сервер.

Уз оцену да Председник Републике Српске Додик тежи незавиности која се "неће догодити" Сервер Србији саветује "јасан раскид са Додиком."

У јулу ће бити обелезена 20-годишњица масакра над више од осам хиљада муслимана у Сребреници.

Нема боље прилике да се премијер Вучић одрекне своје раније изјаве "о сто муслимана" и да Србија саопшти да дубоко жали због геноцидног чина почињеног у њено име и поручи да жели да жели да босански Срби поправе штету тиме што ће помоћи у изграњи босанске државе која гарантује једнака права и економске могућности свим грађанима," пише Сервер.

Сервер сматра да ће Србија једног дана морати да се суочи са питањем признавања Косова и успотаваљања дипломатских односа са Приштином.

"Једна или више од 23 земаље ЕУ које признају Косово ће сигурно блокирати чланство Србије ако га не призна," тврди Сервер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара