Гојковићева: Србија цени улогу Белорусије у украјинској кризи

Србија изузетно цени ставове и улогу Белорусије у кризи на релацији Украјине и Русије, изјавила је председница Скупштине Маја Гојковић, наводећи да је добра идеја да се у Београду одржи следећи састанак Нормандијске четворке.

На крају дводневне званичне посете Белорусији Маја Гојковић је навела да Србија успешно обавља задатак земље која председава ОЕБС-ом, покушавајући да обнови принципе деловања на којима је организација и настала, преноси Танјуг.

"Министар спољних послова Ивица Дачић је изнео став да је Србија заинтересована да се у Београду одржи следећи састанак Нормандијске групе и то би био добар потез, јер Србија председава ОЕБС-ом, а унутар ње имамо одличну сарадњу са Белорусијом", рекла је Гојковићева у Минску.

Напоменула је да Србија изузетно цени ставове и улогу Белорусије, те да је залагањем белоруског председника Александра Лукашенка и потписан споразум из Минска.

Гојковићева је додала да је са председником Лукашенком разговарала о сукобу у Украјини који је поново ескалирао, о потреби да Белорусија настави своју улогу у посредовању и смиривању тог сукоба и о идеји Белорусије да се организује састанак на нивоу три председника - Русије, Украјине и Белорусије.

Тај састанак био би организован у покушају да се у директном дијалогу нађе најбоље решење за све стране, рекла је Гојковић и додала да у Србији за сада није било разговора о томе да пошаље свог представника у мировну мисију у Украјину.

Гојковићева је током дводневне посете Минску разговарала и са председницима оба дома белоруског парламента Михаилом Мјасниковичем и Владимиром Андрејченком, са којима је потписала Меморандум о сарадњи.

Председница српског парламента је убеђена да су тим потписивањем отворена врата даљој сарадњи и унапређењу свеукупних добрих односа.

Објаснила је да се тим актом парламентарне делегације две земље при међународним организацијама обавезују на размену информација о раду, на подршку када су у питању кандидатуре на одређеним положајима у тим организацијама, као и на договор о начинима гласања и питањима на дневном реду.

"Изузетно сам задовољна програмом посете, разговорима са два домаћина у којима смо причали о конкретним облицима сарадње два парламента. Посебно ми је задовољство што сам имала прилику да разговарам о билатералним односима две земље са председником Лукашенком", рекла је Гојковићева.

Истакла је да је њена посета Минску историјска, будући да је она први председник српског парламента који је посетио ту земљу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара