Читај ми!

Почиње изношење предлога за промену политичког система

Прво јавно слушање на коме ће посланици почети са изношењем конкретних предлога за промене политичког система биће одржано за недељу дана, најављено је на седници скупштинске Акционе групе за реформу политичког система.

Председник тог тела и посланик СНС-а Зоран Бабић прецизирао је да ће конкретне предлоге на првом јавном слушању које ће бити одржано наредне среде, изнети четири независна посланика, као и представници посланичких група СДА Санџака- Партија за демократско деловање и ЛСВ, преноси Танјуг.

На другом јавном слушању конкретне предлоге би требало да изнесу СПО- ДХСС, Нова Србија и СВМ, у трећем ЈС, СДПС и СДС, у четвртом ПУПС, ДС и СПС, а потом и СНС.

На данашњој седници Акционе групе усвојена су правила о раду тог тела, па је одлучено да буде формирана и подгрупа тог тела која ће имати четири члана - по једног из три бројчано највеће посланичке групе и једног из бројчано највеће посланичке групе националних мањина.

Прецизирано је да ако међу три најбројчаније посланичке групе нема опозиционе, трећи представник буде из те посланичке групе.

Задатак подгрупе ће, како је објаснио Бабић, бити да од саслушаних предлога састави редослед питања којима ће се бавити Акциона група.

Јавна слушања неће трајати дуже од 120 минута, независни посланици ће за изношење својих ставова имати по 10 минута, а представници парламентарних и ванпарламентарних странака по 40 минута.

Идеја Бабића је да у том послу учествују и представници САНУ, СКГО, ЕУ, међународних организација, организација цивилног друштва, државних органа и органа Војводине, да буде постављен на скупштински сајт, а прихваћен је предлог посланика ПДД Шаипа Камберија да у тај посао буду позвани и представници националних савета националних мањина.

Акциона група ће, како пише у правилима, радити у присуству јавности, осим ако не буде другачије одређено.

СДС је извршила промену члана у Акционој групи, па ће уместо Јанка Веселиновића, који је напустио ту странку, члан бити шеф посланика СДС Марко Ђуришић.

Ђуришић је имао недоумицу да ли правило према коме ће Акциона група после разматрања предлога поднети скупштинском Одбору за уставна питања и законодавство извештај о предлозима значи да ће у раду разматрати и предлоге за промену Устава Србије, на шта је Бабић рекао да доста предлога не дотиче Устав, али да има и предлога који га дотичу, међу којима је и онај који је предложила СНС о смањењу броја посланика.

"Оставили смо могућност и промене Устава и промене закона", рекао је Бабић, док је шефица посланика СПС-а Дијана Вукомановић изнела став да би, када је у питању учешће ванпарламентарних странака у овом послу, требало утврдити критеријуме релевантности, будући да је у Србији регистровано 100 партија и да би то можда требало да буде да су бар једном у претходних 25 година парламентаризма учествовали на изборима.

Гордана Чомић из ДС-а је изнела низ процедуралних мањкавости у предложеним правилима, наводећи да је читав посао "на пола пута између округлог стола и необавезног форума".

Представник Нове Србије Мирослав Маркићевић рекао је да ако неко у овом процесу помене преамбулу Устава Србије, не треба да рачуна на њега и његову странку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара