Одбор за смањење ПДВ-а за штампане медије и улазнице

Скупштински Одбор за културу и информисање усвојио је већином гласова хитну иницијативу народног посланика Саше Мирковића да ПДВ за дневне, монографске и серијске публикације са 10 буде смањен на пет одсто и да се пореска стопа од 20 одсто преполови и за услуге оглашавања у публикацијама.

Одбор је већином гласова усвојио и инцијативу члана Одбора Срђана Драгојевића, покренуту на самој седници, да и ПДВ на биоскопске и позоришне улазнице буде умањен са 10 на пет посто.

Мирковић је као подносилац иницијативе на седници Одбора рекао да је сам предлог за измену члана 23 Закона о ПДВ-у базиран на чињеници да су, за разлику од свих земаља у окружењу, наши писани медији и издавачка делатност на најнижој лествици и апеловао на посланике да се иницијатива усвоји пре летње паузе.

"Мој предлог заснован је на томе да треба помоћи том сектору. Стаћемо иза њих и покушати да умањимо тај ПДВ, који ће умногоме утицати и на цену према крајњем користнику", рекао је Мирковић, изразивши жаљење што министарства привреде и културе "нису схватила озбиљност тог предлога" и нису одредили представнике за данашњи одбор.

Члан Одбора Срђан Драгојевић навео је да му је драго што постоји практична иницијатива, која, како је рекао, може да донесе бољитак, али и да сматра неумесним да се ПДВ смањи за штампане медије, а да на биоскопске и позоришне улазнице остане исти.

"Позориште и филм су у још горој ситуацији него штампани медији. Ако бисмо могли да укључимо позоришне и биоскопске уилазнице у иницијативу, подржао бих је", рекао је Драгојевић.

Саветница у групи за ПДВ Министарства финансија Ружица Стојановић рекла је да је њено министарство добило иницијативу и да сагледава могућности у складу са регулативама ЕУ и да се та иницијатива разматра.

Присутни представници неких дневних новина подржали су иницијативу и навели да би штампаним медијима доста помогла, будући да је њихова продаја, како су навели, опала за око 40 одсто, те да су сигурни да ће се на тај начин помоћи издавачима и медијима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара