Мали: До краја 2016. прва "Икеа" поред Бубањ Потока

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је у плану да до краја 2016. године буде отворена прва "Икеа" у Београду и Србији и да ће бити на локацији поред Бубањ Потока.

Мали је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, подсетио да је прошле године потписан споразум о разумевању између шведске компаније "Икеа", Владе Србије и града Београда. Град Београд испунио је обавезу да половином године изда грађевинску дозволу и најавио да "Икеа" очекује да ће кренути са грађевинским радовима на јесен ове године, истакао је Мали.

Градоначелник Београда најавио је отварање нових радних места и да ће бити десетине милиона евра инвестиција и да ће то значити подстицај грађевинској и другим индустрије у Србији.

Говорећи о порезима грађана, Мали је истакао да не постоји крајњи рок у којем пореска управа мора да достави пореска решења и да никакви порески прописи нити било шта друго се није променило, поготову на нивоу града као локалне самоуправе.

Грађани плаћају порез за ову годину сходно износу пореза који су платили претходне године, тако да сви грађани који имају решења за претходну годину, дужни су да плате порез за први и други квартал, сходно тим решењима, док не добију неко ново решење, објаснио је Мали.

Мали је објаснио да је реч о примени закона о порезу, који је дефинисан од владе и много бољој координацији пореских органа, пореске управе и институција које су важне за обрачун пореза и да је за више од 100.000 људи утврђено теренском контролом пореске управе да нису власници стана у којем живе.

"Дошло се до тога да људи који живе у становима, који нису на њихово име немају право на пореске олакшице и због тога су ти износи већи", истакао је Мали и додао да је, такође, утврђено да је неко саградио неки нови део куће чиме се променила квадратура.

"Укинута је накнада за грађевинско земљиште, а уместо те накнаде повећан је порез за имовину, тако да у укупном износу пореско оптерећење сваког грађанина не би требало да буде веће, а уколико је било ко оштећен, може да поднесе жалбу, па да пореска управа на то одговори", додао је Мали.

На питање о изградњи саобраћајног чвора у Батајници, Мали је рекао да је циљ да се од Београда направи светска престоница и да је реч о интермодалном терминалу који обухвата железницу и друмски саобраћај.

У 2016. ући са законом о главном граду 

Мали је рекао да је у плану да се у 2016. годину уђе са јасно дефинисаним законом о главном граду у смислу надлежности у односу на Републику, новим уређењем у односу на општине и начином на који градска управа ради. 

Поводом иницијативе београдског одбор СНС за измену закона о главном граду, Мали је рекао да се већ неколико недеља ради изменама закона, који дефинише надлежности града у односу на републику и начин на који градска управа функционише.

Паралелно са изменама Закона о главном граду ради се и на изменама закона о статуту Београда и у плану је да тај статут буде усвојен до краја године, најавио је Мали.

Градоначелник Београда је истакао да је то једно од предизборних обећања СНС и да је жеља да се општинама дају већа овлашћења, јер свака општина зна шта је најбоље за њене грађане.

Мали је објаснио да је реч о већим овлашћењима општинама као што је могућност да сами оснивају јавна комунална предузећа, уз сагласност града или примера ради, у домену социјалне политике да сами дефинишу додатну накнаду за породиље и износ дечјег додатка.

Градоначелник Београда је најавио да је циљ да се више инвестира у Липовачку и Авалску шуму, у Кошутњак, за шта је сада, према прописима, надлежна Република.

Мали је подсетио на катастрофалне прошлогодишње мајске поплаве и додао да је жеља да се "Србијаводама" дају веће ингеренције, поготову на токовима првог реда.

Говорећи о санацији штете од прошлогодишњих поплава, Мали је истакао да је у Обреновцу завршена обнова свих насипа и да се то исто ради и у Лазаревцу.

Додао је да се највећи број жалби грађана Београда односи на рад катастра, који нема никакве везе са градом и да је жеља да ли се изменама закона о главном граду може доћи до већих ингеренција над катастром како би се побољшала ефикасност те институције.

Мали је додао да је циљ и надлежност над туристичком и санитарном инспекцијом, да се има контрола над квалитетом хотела и свих осталих инситуција.

"Желимо да кроз измене закона јасно дефинишемо надлежности у односу на Републику, да знамо за шта је надлежан град Београд, како би више новца инвестирали у те области и нашим грађанима обезбедили квалитетнији живот", најавио је Мали.

Мали је рекао да је велики проблем са фасадама и да само трећина зграда у Београду има скупштине станара и додао да су измене закона везане и за измене закона о становању који се очекује.

"Желимо веће надлежности, да видимо да ли су фасаде одржаване или нису на прави начин с обзиром да су фасаде у власништву станара", додао је Мали.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије