Читај ми!

Политичке партије под лупом ревизора

Државна ревизорска институција први пут почиње ревизију финансирања политичких странака, а странке које ће бити контролисане су Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Демократска странка. Истиче да ће се све странке контролисати истовремено, а да би поступак ревизије требало да буде готов до 30. октобра.

Државна ревизорска институција први пут ће контролисати финансирање и пословање политичких странака, а рок у којем су странке могле да дају своје приговоре о поступку ревизије истекао је јуче, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић.

"У складу са програмом који је Државна ревизорска институција усвојила за ову годину, контролисаће се Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Демократска странка", каже Сретеновић.

Објашњава да ће се програм ревизије политичких странака вршити на основу прецизних података.

"Провераваће се укупни приходи, новац добијен из буџета, укупни расходи и актива. Контролисаће се финансијски извештаји који су предати Регистру за привредне реигистре, начин финансирања политичких странака, трошкови кампања, као и донације и прилози", истиче Радослав Сретеновић.

Каже да ће се све странке контролисати истовремено и да би цео поступак требало да буде готов до 30. октобра.

"Сада имамо довољан број тимова, што ће омогућити да се све странке истовремено контролишу", истиче Сретеновић.

Додаје да ће се, када је реч о новцу из буџета, све трансакције погледати 100 одсто.

"Проверићемо како се одређују средства из буџета за финансирање политичких партија и како та средства долазе на рачуне странака", објашњава Сретеновић.

Каже да су се повећањем броја запослених у Државној ревизорској институцији стекли услови да се приступи и провери финансирања политичких странака.

"Колеге ревизори ће 16. јуна обићи све странке истовремено чиме ће започети ревизија, а пре тога биће одржан и састанак како би се утврдиле фазе по којима ће се радити ревизија", истиче Сретеновић.

Каже да су све странке доставиле податке на основу захтева и да није било приговора.

"Један од приоритета нам је да се повећа број запослених, како би могла да се врши ревизија политичких странка, а имамо предлог да се сваке године врши ревизија одређених партија", каже Сретеновић.

Каже да ће до 30. октобра бити спроведене све фазе ревизије после чега ће се приступити изради извештаја.

Сретеновић истиче да ће предмет ревизије бити и друге странке у наредним годинама, али да за то морају да се стекну услови.
 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије