Читај ми!

Полемика око трошења новца из покрајинског буџета

Потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница каже да на конкурсу за доделу средстава из покрајинског буџета за извођење јавних радова на територији Војводине вероватно није прекршен закон, али да се поставља питање моралних норми и принципа пословања покрајинске власти. Потпредседник војвођанске владе Мирослав Васин одбацио је оптужбе да је новац из покрајинског буџета злоупотребљен.

Потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница каже да на конкурсу за доделу средстава из покрајинског буџета за извођење јавних радова на територији Војводине вероватно није прекршен закон, али да се поставља питање моралних норми и принципа пословања покрајинске власти, преноси Танјуг.

На конкурсу Покрајинске владе за доделу средстава за извођење јавних радова на територији Војводине 22 удружења чији представници, како тврди Зобеница, имају директну везу са ДС, добила су 26 милиона динара.

Према речима Дамира Зобенице, број тих удружења вероватно је и већи, а број од 22 добијен је летимичним увидом у документацију.

"Пајтићев режим је 15 година на власти и много су искусни да би направили грешку и нешто учинили против закона. Готово сам сигуран да нису прекршили закон, али се поставља питање моралних норми", рекао је Зобеница на конференцији за новинаре.

Додаје да се у пракси дешавало да политичке странке на неким конкурсима подрже неко удружење које им је блиско, али се никада није десило да то буде системски начин и да готово искључиво средства добијају припадници одређених странака, па чак и финансијери тих странака.

Сматра да није спорно ако члан неке странке учествује на конкурсу за доделу средстава и да не може то што је члан странке да буде околност која ће га спречити да буде учесник таквог конкурса, али да је неуобичајено да велики број чланова ДС-а добије тако велика средства.

Зобеница истиче да се на основу података, које је доставио медијима са именима удружења и НВО као и са именима њихових заступника и функцијама које имају у ДС, може закључити да је само припадност странци била од пресудне важности за доделу средстава.

Зобеница је овом приликом појединачно коментарисао свако од 22 удружења, истакавши да међу лицима који су њихови заштитници, поред чланова ДС-а, има и чланова ЛСВ-а, који заједнички чине владајућу коалицију у покрајини.

Набрајајући Удружења и НВО Зобеница је рекао да је посебно карактеристично то што је удружење "Грађанска иницијатива Уздин" добило 950.000 динара, а основано је само два дана пре расписивања конкурса.

Зобеница је додао да се из овога види да се режиму Бојана Пајтића приближава крај и да се "из све снаге упиру да што више средстава стрпају у своје џепове".

Васин: Напади маскирање злоупотреба у буџету

Потпредседник војвођанске владе Мирослав Васин одбацио је оптужбе да је новац из покрајинског буџета злоупотребљен на конкурсу за јавне радове, истаквши да такви напади представљају покушај маскирања злоупотреба у буџету Града Новог Сада и Републике Србије.

Потпредседник војвођанске владе Мирослав Васин оценио је да су апсурдне тврдње да је из покрајинског буџета издвојено 20 милиона динара како би се преко конкурса за јавне радове и невладиних организација помогла кампања Демократске странке.

"То је наставак напада Српске напредне странке и њених сателита на рад покрајинске владе", рекао је Васин на конференцији за новинаре.

Васин је навео да могућност злоупотребе не постоји ни теоретски јер се наменска средства дају ретроактивно, односно када сваког месеца од послодаваца јавних радова стигну потврде о ангажованим лицима, тада се из покрајина новац рефундира.

Он је додао да је за доделу новца за јавне радове у Војводини у овој години из буџета издвојено укупно 160 милиона динара што је "део медија под утицајем владајућих странка искористио за напад на владу премијера Бојана Пајтића и мене лично".

Васин сматра да су ти напади апсурдни и да представљају покушај да се замаскирају злоупотребе републичког и градског буджета Новог Сада.

Према његовим речима, токови новца Покрајине се строго контролишу и нема никакве шансе за злоупотребе док је на републичким и појединим новосадским конкурсима могућност злоупотреба већа јер се новац уплаћује за програмске активности неких организација.

Васин је навео да је на основу овогодишњих конкурса за јавне радове планирано упошљавање око 800 незапослених са евиденције националне службе за запошљавање.

Васин је додао да су укупним износом од 160 милиона динара подржана 153 пројекта а да је од тих пројеката неко издвојио 15 и повезао их са ДС.

Напомиње да се кроз спровођење конкурса не гледа да ли је неко члан неке странке, већ да ли задовољава услове и предвиђене критеријуме.

Васин је истакао и да је први пут у његових скоро 40 година рада да га неко оптужи за корупцију истакавши да је у протеклих пет до шест година више од 40.000 незапослених упослено кроз разне пројекте и програме а да нико од надлежних институција није имао никакве примебе.

На конкурсу за додељивање средстава за извођење јавних радова у АП Војводини укупно је додељено 119 милиона динара, а резултати конкурса објављени су 6. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара