Читај ми!

Србија на добром путу ка ЕУ, постигнут огроман напредак

Отворен 15. Економски самит Републике Србије у Хотелу "Метропол". Србија је на добром путу ка чланству у ЕУ, рекао је известилац Европског парламента Дејвид Макалистер отварајући самит. Спремни смо за отварање преговарачких поглавља, поручују шефица преговарачког тима Тања Мишчевић и министарка Јадранка Јоксимовић. Остварен велики економски напредак, али и помак у регионалној сарадњи, истиче шеф делегације ЕУ Мајкл Давенпорт.

Европска унија је отворена за нове чланице и Србија је на добром путу ка чланству у њој, поручио је известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвид Мaкалистер, нагласивши да је Србија постигла огроман напредак у последњих пар година.

Мaкалистер је, отварајући 15. Економски самит Републике Србије у Хотелу "Метропол", изразио жељу да прва преговарачка поглавља буду отворена ове године, преноси Танјуг.

"Земље Западног Балкана имају јасну европску перспективу. Србија је на добром путу ка ЕУ, али колико ће дуго трајати тај пут зависи од брзине којом ће реализовати своје обавезе", истакао је Макалистер.

Макалистер је указао на четири главне области у којима је важно постићи напредак на путу ка чланству у ЕУ, а то су, како је рекао, привреда, владавина права, регионална сарадња и питање Косова.

"Дакле, говорим о поглављима 23, 24 и 35", рекао је Макалистер и нагласио да је Србија у последњих пар година постигла огроман напредак.

"И Брисел и Берлин показују пуно поштовање према реформама које Србија спроводи, али сигурно има још доста тога што се може учинити", закључио је Макалистер.

Рекао је да ће наредна рунда разговора представника Владе Србије и косовске владе 23. јуна бити кључна и за нормализацију односа и за отварање преговарачких поглавља за Србију ове године.

Известилац ЕП за Србију похвалио је рад српског преговарачког тима у Бриселу, са шефицом тог тима Тањом Мишчевић на челу и пружио им подршку да тако наставе.

Макалистер је, у паузи 15. Економског самита Србије, новинарима рекао да Европска унија треба да призна напредак који је Србија остварила са премијером Александром Вучићем на челу. ЕП жели да прва поглавља у преговорима о чланству Србије са ЕУ буду отворена ове године, додао је.

Макалистер се потом састао са Александром Вучићем. Српски премијер је том приликом захвалио Макалистеру на, како је рекао, реалном и добром односу према Србији, као кандидату за чланство у ЕУ.

Србија спремна за отварање поглавља

"Отварање поглавља је веома важан сигнал да идемо у правом правцу. То је потврда од Европске уније да смо постигли резултате", рекла је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на 15. Економском самиту Србије.

Навела је да се у оквиру 35. поглавља налазе различите области у друштву и да је њихово отварање веома важно јер омогућава дубље и брже реформе.

"Веома је важно да отворимо поглавља, јер ће онда Европска комисија, Влада Србије и грађани моћи да измере ниво реформи које смо постигли. На пример, отварање поглавља 23 и 24, која се баве основним правима, правосуђем, безбедношћу, даје нам могућности да измеримо шта смо урадили у поређењу са нашим планом", рекла је Јоксимовићева.

Тања Мишчевић је рекла да је Србија у потпуности спремна и технички и политички за отварање поглавља у преговорима са ЕУ и да очекује да то буде до краја године.

Нагласила је да отварање поглавља није награда већ резултат тешког рада, те да је њен најјачи утисак, кад је реч о извештају о скринингу, тај да је ниво укључивања и уношења законодавних тековина ЕУ у Србију на високом нивоу.

Како је додала, то је порука коју шаље и Влада Србије и подвукла да Србија, у поређењу са осталим земљама, има виши ниво европских закона, али да је примена тих закона незадовољавајућа.

Мишчевићева је објаснила да управо рад на поглављима и њихово отварање могу и хоће помоћи у смислу примене закона. Указала је да Србија не ради толико напорно и стално само да би штрихлирала неку кућицу у тим упитницима, већ да би постигла реалан и конкретан резултат.

Давенпорт: Велики помаци Србије

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је Србија још пре извесног времена јасно утврдила свој европски пут, али да су се активности на том плану у великој мери реализовале у последњих 12 месеци.

Давенпорт је на Самиту истакао да је Србија остварила и велике помаке у регионалној сарадњи и унапређењу билатералних односа, што је, како је навео, апсолутно у складу са очекивањима ЕУ.

"Није важно само да се настави напредак ка ЕУ, већ је битно да се прихвати и регионална сарадња", рекао је Давенпорт.

Додао је да је Србија остварила велике помаке и на пољу економских реформи које су покренуте у претходних годину дана.

Давенпорт је такође указао да је скрининг завршен успешно и да су колеге из Европске комисије, како је навео, биле импресионаране начином на који је Србија реализовала тај процес.

"Скрининг је већ прешао у другу етапу и Европска комисија је предложила отварање поглавља 32, које се односи на политику јавних финансија", рекао је Давенпорт.

Јачом сарадњом у региону превазићи изазове

Председник организације "Ист-вест бриџ" и председавајући Српске националне групе у Трилатералној комисији Јован Ковачић рекао је да је неопходна јача сарадања у земљама региона како би се одговорило на изазове који могу да буду препреке на путу ка ЕУ.

"Важно је да Србија настави пут ка ЕУ, јер, ако је чланство 'свети грал', онда је потрага за њим важна колико и постизање циља", рекао је Ковачић.

Указао је на потребу за јаким институцијама које су у стању да одговоре на велике изазове пред којима се Србија налази. "Пре само 20 година, Србија је била велики део огромног проблема, а данас је важан део у решењу", истакао је Ковачић.

Уверен је у развој и будућност Србије и поручује инвеститорима да имају приступ и базу за улагање.

Како је приметио, цео свет се налази у неугодној ситуацији због украјинске кризе, због које су се с једне стране нашле САД и Европа, а с друге Русија, док Србија, према његовом мишљењу, има поделу у друштву на проруски и прозападно оријентисане снаге. "Ми се крећемо ка ЕУ, али нећемо да уводимо санкције Русији", рекао је Ковачић.

Нада се да ће се таква ситуација у погледу међународних односа у свету смирити, јер ће се, у супротном, оценио је, Србија суочити са тешким изборима.

У Београду је данас почео дводневни 15. Економски самит Републике Србије, на коме ће министри, амбасадори и други званичници говорити о привредном опоравку.

Економски самит ће, како је саопштио организатор ТГИ "Group International" у сарадњи са Економским институтом Србије, ставити акценат на опоравак и раст српске привреде, почев од економске политике и плана Владе Србије, као и из перспективе пословања у сваком сектору економије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара