Читај ми!

Кирби: "Џенерал електрик" и "Фрипорт" стижу у Србију

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби оценио је за РТС да је посета премијера Александра Вучића САД била веома успешна, како у политичком, тако и у пословном смислу. Поручује да Вашингтон не тражи од Београда да нарушава или нема односе са Русијом.

Кирби напомиње да један од резултата Вучићеве посете, састанак "Џенерал електрика" са српским компанијама 11.јуна које желе да производе делове за њих, што је, како оцењује, врло брзо.

"Као што знате, 'Џенерал електрик' производи различите ствари, од медицинске опреме, ветро-турбина, мотора за авионе и још много тога. Они траже српске компаније које ће производити одређене делове", наводи Кирби.

Према његовим речима, дугорочније гледано, може доћи до озбиљније сарадње са компанијом "Фрипорт", која улаже у бакар.

"Ове године, они ће уложити скоро 19 милиона долара у истраживање и развој производње бакра у Србији. Ко зна, можда ће ове године направити и неки озбиљнији уговор са топионицом у Бору", рекао је Кирби у интервјуу за РТС.

Амерички амбасадор напомиње да је компанија Ен-Си-Ар већ у Србији, и да ће ове године запослити још неколико стотина људи. "У сваком случају постоје неке ствари које се могу брзо урадити и неке за које ће бити потребно време", додаје Кирби.

На питање да ли је подршка Америке европским интеграцијама Србије безусловна или се очекује нешто заузврат, Кирби узвраћа да Вашингтон не тражи од Београда да нарушава или нема односе са Русијом.

Сматра да је Србија окренута Западу, где људи покушавају да добију образовање, где одлазе да раде и живе.

"У погледу стила живота, Србија је западна земља, али има своје источне и православне корене, значи није или–или", додаје Мајкл Кирби.

"Када је у питању америчка подршка, одговор је 'да', имате нашу политичку подршку. Када ме питате да ли је она безусловна, морам да вам кажем да желимо да вас подржимо, али и ви морате да урадите домаћи задатак", објашњава Кирби.

Кирби закључује да то подразумева напредак у владавини права, у борби против корупције, настојања да се српско правосуђе учини бржим и транспарентнијим, као и решавање неких питања у вези са Косовом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара