Читај ми!

Повратак око 700 расељених на КиМ до краја 2015

Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у косовској влади, рекао је да је циљ министарства да до краја ове године на Космет буде враћено око 700 расељених лица.

Министарство за заједнице и повратак одредило је пет стратешких циљева које жели да реализује, а један од њих је повратак од 600 до 700 расељених лица на Косово у периоду од маја до децембра 2015. године, рекао је Јевтић, преноси Танјуг

Јевтић је додао да стратешки циљ јесте минималан број повратника у 2015. години и да је њихова могућност да ове године у финансијском смислу обезбеде повратак укупно 600 до 700 расељених лица, узимајући у обзир финансијску ситуацију, буџет министарства и потписане пројекте.

"То је минималан циљ Министарства за повратак и заједнице", рекао је Јевтић указујући да се то министарство суочава са проблемом мањка новца у буџету јер је, како је објаснио, половина буџета преусмерена на финансирање пројеката четири општине на северу Косова.

Јевтић наводи да све то утиче на податак да ће моћи да имају управо такав број повратника до краја године.

Одобрен је повратак првих 56 породица на Косово и изградња њихових кућа је започета, што укључује и економски пакет помоћи повратницима, поручио је Јевтић.

Израда Нацрта закона о интерно расељеним лицима на Космету је планирана до краја ове године како би тај документ ушао у скупштинску процедуру и био усвојен током наредне године.

"Следећи циљ је затварање колективних центара на Косову. Потписан је уговор са Канцеларијом ЕУ и прва општина која је обухваћена овим пројектом је општина Штрпце где се налази највећи колективни центар", додаје Јевтић.

Министар наводи да је жеља запослених у Министарству за заједнице и повратак да до краја године почне решавање тог питања изградњом трајног смештаја за сва лица која су тренутно у колективном центру у неповољним условима.

Један од стратешких циљева јесте и стабилизација невећинских заједница на Косову, имплементација закона који се односе на њихова права и економска стабилизација невећинских заједница.

Јевтић је најавио и наставак иницијативе за регионалну сарадњу у процесу повратка расељених лица на Косово из централне Србије, Црне Горе и Македоније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара