Читај ми!

Вучић: Компаније из САД заинтересоване за улагања у Србији

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је у Вашингтону са представницима америчких компанија. Истакао је да њихова заинтересованост за улагања у Србији значи бржи процес евроинтеграција и ширу политичку подршку САД Србији.

Представници "Џенерал eлектрика" су премијеру пренели да је та компанија отворена за нове инвестиције у Србији, док је од представника компаније "Фрипорт Макоморан" премијер затражио, између осталог, помоћ у проналажењу стратешког партнера за РТБ "Бор", пренео је Танјуг.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима, са представницима компаније "Џенерал електрик" премијер је разговарао о сарадњи у области енергетике, здравства, транспорта и авио-индустрије.

Вучић је, како се наводи, нагласио да је Србија спровела све законске реформе како би страним инвеститорима омогућила бржу и лакшу реализацију инвестиција.

Саговорнике је обавестио и о економским реформама које је реализовала Влада Србије, што нашу земљу чини економски стабилном и безбедном за стране инвестиције.

Вучић је истакао да је Србија спремна да америчким компанијама обезбеди најбоље услове пословања у региону Западног Балкана и подршку српске Владе.

Потпредседник "Џенерал eлектрика" Каран Батиjа задужен за међународне односе изјавио је да је та компанија отворена за нове инвестиције у Србији, за размену добре праксе и за отварање већег броја радних места.

Премијер је, додао је, нагласио важност сарадње са Владом Србије на два пројекта из области обновљивих извора енергије, изградњи ветропаркова у Долову и Ковачици.

"'Џенерал електрик' у Србији 11. јуна организује 'Sourcing day', у сарадњи са Привредном комором и Скупштином Србије, где ће испитати могућност покретања производње у Србији и ангажовање српских произвођача у ланцу 'Џенерал електрик' компанија", истакао је Батија.

Српски премијер сусрео се и са менаџментом компанија ИТИ и НЦР, као и са представницима компаније "Фрипорт Макморан" који су га обавестили о напретку пројекта за експлоатацију бакра и злата, четири километра северно од Бора. 

Ричард Левил, потпредседник те компаније за глобалну експлоатацију, изразио је задовољство досадашњим пословањем у Србији и нагласио да компанија "Фрипорт" жели да буде модел успешне стране инвестиције у Србији.

"Ове године улажемо 18,73 милиона америчких долара у наставак истраживања на пројекту 'Ћукару Пеки' код Бора", истакао је Левил.

Вучић затражио помоћ у проналажењу партнера за РТБ "Бор"

Премијер Вучић је од представника компаније "Фрипорт Макморан" затражио и помоћ у проналажењу стратешког партнера за РТБ "Бор".

Обраћајући се новинарима након састанка, истакао је задовољство заинтересованошћу америчких компанија за Србију и нагласио да долазак тих компанија значи ширу подршку Сједињених Америчких Држава Србији.

"То значи бржи процес евроинтеграција и ширу политичку подршку САД Србији", закључио је Вучић.

Председник српске Владе посетиo je данас и компанију "Мајкрософт". "Позвао сам представнике 'Мајкрософта' да повећају своје присуство у Србији", написао је Вучић на свом Твитер налогу.

Та компанија у Србији запошљава око 250 младих људи из земље, што је јасан показатељ развоја пословања "Мајкрософта" у Србији, али и потенцијала наше земље у области информационих технологија.

Вучић је претходно на Твитеру написао да ће Србија обезбедити најбоље услове за инвеститоре из САД.

Како је најављено из Владе Србије, после сусрета са представницима америчких компанија, планиран је и сусрет са замеником америчког државног секретара Ентонијем Блинкеном, а нешто касније и са представницима српске дијаспоре у САД.

Током другог дана посете, предвиђен је званични сусрет Вучића и потпредседника САД Џозефа Бајдена у Белој кући.

Истога дана председник српске владе разговараће и са председавајућим Сенатског комитета за оружане снаге, сенатором Џоном Макејном.

Након тога следе сусрети са копредседавајућима Српског кокуса, конгресменима Тедом Поом и Емануелом Кливером, као и са председавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенатором Роном Џонсоном.

У четвртак, 4. јуна, премијер Вучић посетиће Универзитет "Џонс Хопкинс", где ће имати излагање, а након тога наставити низ сусрета са члановима Комитета и Поткомитета за спољне послове Сената САД.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара