Вулин: Иницијатива о скидању спомен-табле штети односима Србије и Црне Горе

Министар рада Александар Вулин изјавио је да су односи Србије и Црне Горе веома добри и да свака иницијатива, попут оне коју заговарају црногорски либерали о скидању спомен-табле са улаза у Стари град Будве, постављене у част Србима који су ту погинули, служи онима који су противници таквих односа.

Александар Вулин је упитан да прокоментарише иницијативу црногорских либерала о скидању табле постављене у част погинулим Србима при ослобађању Будве у Првом светском рату, рекао да није стигао да о тој теми разговара са домаћинима у Подгорици, али да преноси забринутост Владе Србије, преноси Танјуг.

"Ако је та табла могла да стоји од 1931. године може да стоји још. Не бих хтео да се таква иницијатива искористи за политичке сврхе које сигурно не одговарају ни Србији ни Црној Гори", рекао је министар Вулин, саопштено је из његовог кабинета.

Свака оваква иницијатива може да послужи онима који су противници таквих односа.

"Влада Србије искрено жели да односи између наше две земље буду што бољи и да се ти односи продубљују. Замолио бих представнике Владе Црне Горе да искористе свој ауторитет и разговарају са представницима локалне самоуправе, у чијој је ово надлежности, да сећање на српску војску која је тих историјских дана сигурно донела слободу, није ваљда Аустроугарска била предмет тежњи народа у Црној Гори, да та табла остане, и да се историјска сећања на српску војску и заједнички живот ни на који начин не мењају", истакао је Вулин.

"Ја сам као министар имао велику част да у Београду учествујем у додељивању улице Пеки Дапчевићу. Дапчевић је учествовао у ослобађану Београда. Да ли је био држављанин Црне Горе мене се у том тренутку није ни мало тицало. Он је био командант снага које су донеле слободу мом Београду. Волео бих да се сви тако понашамо", поручио је Вулин.

Министри о измени Споразума о социјалном осигурању

Министри за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Црне Горе, Александар Вулин и Зорица Ковачевић, разговарали су о измени Споразума о социјалном осигурању, делу који се односи на војне пензионере, запошљавању странаца и о социјалној и дечјој заштити.

Вулин и Ковачевићева су најавили потисивање неколико међудржавних споразума и протокола којима ће, како је рекао српски мнистар, бити регулисана међусобна права.

"И до сада је добар део тих права био спровођен и кад је у питању социјално осигурање и када је у питању исплата пензија. Потребно је да то правно регулишемо, што је требало урадити још 2005. године. На првом месту ради се о питању здравственог осигурања војних пензионера и исплата њихових пензија, а ту је и смештање одговарајућих особа у одговарајуће институције углавном на простору Србије", рекао је Вулин.

Како је саопштено из његовог кабинета, министар је рекао да постоје особе за чију негу и бригу је потребно обезбедити одговарајуће институције.

"У Црној Гори, и поред веома развијене социјалне заштите, нема довољно капацитета у институцијама тог типа", рекао је Вулин.

Он се захвалио министарки Ковачевић на разумевању јер ће се одредбе новог Закона о запошљавању странаца, по којима је тржиште рада у Црној Гори заштићено, ипак примењивати од јесени, чиме је омогућено да се значајан број радника из Србије запосли у Црној Гори.

Најављена је сарадња Националне службе Србије и Завода за запошљавање Црне Горе јер прошле године је у Црној Гори радило преко 10.000 држављана Србије а преко служби за запошљавање запослено је само девет људи.

Договорена је интензивнија сарадња фондова за пензијско-инвалидско осигурање две земље и најављено потписивање споразума који ће омогућити електронски размену података како корисници не би морали да због једне потврде путују у другу државу.

"Ово су животни проблми и ми их решавамо", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се