Читај ми!

"Зидојче цајтунг" o Вучићевoj посети Вашингтону

Поводом посете српског премијера Александра Вучића Вашингтону, немачки дневник "Зидојче цајтунг" пише да амерички потпредседник Џозеф Бајден жели да шефа српске владе убеди да Србија попусти везе са Русијом.

Немачки лист пише да "други човек Беле куће брзо доноси одлуке", и указује да је Џозеф Бајден позвао Александра Вучића, одмах после сазнања да ће Србија учествовати на војној паради у Москви 9. маја, коју је Запад бојкотовао, преноси Танјуг.

Зидојче цајтунг наводи да Бајден жели да убеди српског премијера да олабави односе са Москвом.

"То се, на први поглед, чини као да има мало шанси за успех: на крају, Србија важи као клијент Москве, српски председник Томислав Николић радо награђује председника Владимира Путина, а Србија, и као кандидат за ЕУ, избегава да уведе санкције Русији... Притом је Америка код многих Срба неомиљена, зато што је као предводничка снага НАТО-а у бомбардовању 1999. године присилила Србију да оконча рат за Косово", пише лист.

Међутим, како се наводи, на други поглед, Србија има основа да попусти своје везе са Москвом, јер, како оцењује лист, упркос "ваздушастој" братској реторици, Београд не ужива посебан статус код Москве.

Још пре него што је руска привреда због санкција и пада цена уља почела да трпи последице, Путин је, наводи лист, најчешће одбијао молбу Србије за свеобухватне кредите и другу привредну подршку.

"Србија, додуше, покрива 80 одсто својих потреба у енергетици кроз увоз руског земног гаса и притом, према анализи 'Стратфора', плаћа високу цену од 340 долара за 1.000 кубних метара, док суседна Мађарска плаћа само 260 долара", преноси лист и наводи да Вучић није занитересован само за пријем у ЕУ, већ и за боље односе са Америком.

Бајден, пре свега, пледира јавно за то да се Русији, после њеног рата у Украјини, и на Балкану нечим супротстави, пише лист и додаје да је, чим је Бајденов позив упућен Вучићу, Београд посетила прво Валентина Матвијенко, "блиска сарадница Путина и председавајућа Савета Руске Федерације", а затим 15. маја и шеф дипломатије Сергеј Лавров.

"Њихов покушај да Србију дефинитивно задрже на руској линији је очито пропао, између осталог и зато што Москва због 'кнап пара у каси' Београду мало може да понуди", оцењује даље Зидојче цајтунг и пише да се Вашингтон, напротив, може заједно са ЕУ, не само лепим речима, залагати да се, на пример, Србија прикључи трансјадранском гасоводу.

Тај гасовод би требало да буде конкуренција руском и до 2020. године да спроводи гас из Азербејџана у Турску, па затим у југоисточну Европу.

Лист пише да би прикључење за Србију ту било скупо, али да Комисија ЕУ има за Србију до 2020. године око 1,5 милијарди евра у буџету и да су ту могући и пројекти у области енергетике. Међутим, истиче се и да српска влада за сарадњу са Америком није заинтересована само због гасовода или нових авионских линија.

У тексту се наглашава да је Србија у тешкој ситуацији – да привреди иде лоше и да Међународни монетарни фонд предвиђа раст незапосленост до краја 2016. године на 22 одсто, и истиче да су земљи потребни новац и инвестиције.

Зидојче цајтунг наводи да ће се Вучић у Америци, осим са политичарима, састати и са представницима водећих америчких фирми, попут "Џенерал електрика".

У тексту се такође оцењује да би Србија могла оставити време за доношење својих одлука и да ускоро, као следећи високи гост, долази у Београд немачка канцеларка Ангела Меркел. Меркелова ће, како је том листу речено у дипломатским круговима, почетком јула посетити Албанију, Босну и Херцеговину и Србију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво