Читај ми!

Вучић: Посета Сједињеним Државама важна за Србију

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да је његова посета Сједињеним Америчким Државама веома важна за Србију и да је срећан што ће током посете имати пун распоред.

Александар Вучић рекао је, по доласку у САД, да инвеститори не размишљају о наставку улагања или доласку у неку земљу уколико у тој земљи не постоји политичка стабилност.

Посебно је истакао разговоре са представницима три компаније из ИТ сектора, "Џенерал електрик", "Мајкрософт" и "Ен-Си-Ар".

Председник Владе Србије борави у првој званичној посети Сједињеним Америчким Државама, на позив америчког потпредседника Џозефа Бајдена.

Вучић ће током посете разговарати са Бајденом и другим америчким званичницима о различитим темама као што су билатерални односи, економска сарадња и подршка Вашингтона европском путу Србије.

Планиран је сусрет са замеником америчког државног секретара Ентонијем Блинкеном, као и са представницима српске дијаспоре у САД.

Током другог дана посете, предвиђен је званичнi сусрет Вучића и потпредседника САД Џозефа Бајдена у Белој кући.

Премијер Вучић је изразио жаљење што је његов сусрет са Бајденом доведен у питање због породичне трагедије, али је изразио уверење да ће у разговору са другим званичницима моћи да изнесе став Србије о глобалним и регионалним питањима.

"Никада не знате како ће то да се одигра са породицом Бајден. То је велика трагедија. Ја сам изразио своје најдубље жаљење, а ако будем у прилици, ја ћу отићи и на сахрану Боа Бајдена, али то зависи од породичне ситуације", навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће имати низ сусрета и додао је да је битно да се Србија представи у другачијем светлу и убеђен је да ће посета САД бити корисна за Србију.

Предвиђено је да председник српске Владе разговара и са председавајућим Сенатског комитета за оружане снаге, сенатором Џоном Мaкејном.

Након тога следе сусрети са копредседавајућима Српског кокуса, конгресменима Тедом Поом и Емануелом Кливером, као и са председавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенатором Роном Џонсоном.

У четвртак, 4. јуна, премијер Вучић ће посетити Универзитет "Џонс Хопкинс", где ће имати излагање, а након тога наставити низ сусрета са члановима Комитета и Поткомитета за спољне послове Сената САД.

 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво