Читај ми!

Које ће теме бити на столу у Вашингтону

Председник Владе Александар Вучић од сутра је у првој званичној посети Сједињеним Америчким Државама, на позив америчког потпредседника Џозефа Бајдена. Односи две земље и европски пут Србије, енергетска безбедност и заједничке криминалне истраге само су неке од тема на агенди у Вашингтону.

Знатан део Вучићеве посете Сједињеним Државама односиће се на економију. Премијер Србије састаће се са представницима највећих америчких компанија, као што су "Џенерал електрик", "Мајкрософт", "Ен-Си-Ар".

Готово 135 година дипломатских и трговинских односа, два савезништва у светским ратовима и размимоилажења од деведесетих, уписују се у биографију односа Београда и Вашингтона.

Сарадња последњих година, али и регионални и међународни догађаји одражавају америчку тежњу да буде присутнија у региону. Отуда и разговори, објашњавају експерти.

Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Симић подсећа да су САД једно време препустиле послове у региону Европској унији. Како каже, сада се активније ангажују због одређених догађаја у Македонији, због украјинских догађаја, због жеље да појачају и подупру све оне државе које искрено теже чланству у ЕУ.

"Безбедносни интереси су веома развијени. Србија је у фронту држава које се боре против ИС, председава ОЕБС-у, важно је да се са Србијом на овај начин разговара", наводи Симић.

Безбедност и гасна диверзификација већ су биле теме потпредседника Бајдена и премијера Вучића на маргинама конференције у Минхену, а биће поново и у Вашинготну. Не значе, кажу у Београду, заокрет у спољној политици.

Међутим, на спољну политику, односно на убрзање отварања преговарачких поглавља могли би да утичу разговори о Косову.

"Албанска страна показује неспремност, тако да мислим да је утицај САД на преговарачку страну, кад је реч о Приштини, благотворан. Србији је у интересу да се процес откочи и у том смислу", објашњава Симић.

Дан пре посете Вашингтону, "Хјуман рајтс воч" затражио је од америчке администрације да позове Београд да побољша положај људских права – од кажњавања ратних злочина, поступања према мигрантима, до истрага о убиствима и нападима на новинаре. То, могуће је, нису једине тешке теме.

"О томе ће се свакако разговарати, и о случајевима паљења амбасаде и о случају Битићи. То су све неразрешени случајеви на којима наша држава ради, али они треба да добију свој правни епилог и то ће се десити", каже Симић.

Током тродневног боравка у Сједињеним Државама, председник Владе Србије састаће се и са представницима Српског кокуса и српске дијаспоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво