Читај ми!

Николић у посети Копненој зони безбедности

Председник Србије Томислав Николић посетио је војну базу "Југ" у Копненој зони безбедности са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем. Србија је спремна да реагује на сваки безбедносни изазов, поручио је председник. Тренутно стање у КЗБ је стабилно и војска непрекидно прати сложену безбедносну ситуацију у окружењу, истиче бригадни генерал Зоран Лубура.

Представници војске известили су председника Србије Томислава Николића у војној бази "Југ" да је тренутно стање у Копненој зони безбедности стабилно, преноси Танјуг.

Председник Николић поручио је да је Србија спремна да реагује на сваки безбедносни изазов, а војницима и полицајцима да је Србији мир важнији од свега и да, с обзиром на ситуацију, никада није превише безбедности и обучености.

"Заиста смо спремни и то треба рећи свима, свако ко се усуди да изазове било какву непријатну ситуацију у Србији, може да рачуна са отпором целе Србије и ово јединство војске и полиције то и показује", поручио је Николић, који је обишао базу "Југ" и поседнути објекат ВС "Шевадске ливаде".

Николић је истакао да је и у мирнодопском стању важно да војник има свест да би сваког часа могло да се запуца.

"Пошто имамо посла са тероризмом, који се са КиМ прелива на Македонију и пошто знамо какви су планови политике која то организује, Војсци и Жандармерији смо јасно рекли да су у миру, али да се понашају као да су у рату, јер никад вишка безбедности или обучености", истакао је Николић.

Председник је поручио и да је предност Србије у односу на то преливање тероризма КЗБ што је научена протеклих деценија на опрез, што је навикнута да јој многи не желе добро, али и да сарађује са целим светом.

Николић је указао на важност сарадње са Кфором и међународним снагама. "Њима стално говоримо да њихов број не сме бити смањен, јер све опет може да се претвори у балканско буре барута", рекао је председник Србије.

Николић је додао да је одушевљен оним што је видео у Копненој зони безбедности и честитао свима који су организовали живот војника у њој и начин на који они обезбеђују мир свих грађана Србије.

"Ово овде је Србија која би могла да живи много мирније, да није изазова са стране, али и у овој ситуацији, Србија се показује као држава којој је мир важнији од свега и која ће учинити све да тај мир никада не буде нарушен", поручио је председник Србије.

Николић се у бази "Југ" састаo са командантом копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем.

Командант Четврте бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Лубура рекао је новинарима да је тренутно стање у КЗБ стабилно и да Војска Србије непрекидно прати сложену безбедносну ситуацију у окружењу.

Војска Србије, како је напоменуо, има довољно снага и спремна је да реагује на све безбедносне претње и ризике.

Лубура је објаснио да је тежишни задатак Четврте бригаде копнене војске обезбеђење административне линије са КиМ и контрола КЗБ.

Како је истакао, у извршавању тог веома сложеног задатка, ВС има изузетну сарадњу са припадницима МУП-а, службама безбедности, Координационим телом за југ Србије и снагама КФОР-а. "Са локалним становништвом имамо изузетно добру сарадњу", поручио је Лубура.

Десетар Четврте бригаде копнене војске Милош Мицковић, који је распоређен у том објекту, појаснио је новинарима да је ангажован на обезбеђењу административне линије са КиМ и на контроли КЗБ.

Рекао је да је војницима велика част што су их обишли председник државе и начелник Генералштаба генерал Диковић и што су били у прилици да им прикажу обученост и спремност за извршавање задатака у тој зони.

Важно да до краја године буду завршени Краљеви конаци

Председник је обишао и манастир Прохор Пчињски и радове на обнови конака у том манастиру, уз поруку да је важно да до краја године тај објекат буде и завршен.

Николић је у манастиру председавао Одбором за обнову "Краљевих конака", који су страдали у пожару прошле године. "Нисам задовољан динамиком скупљања средстава и динамиком радова, али ни временски услови нису дозвољавали да радови иду по плану. Важно је да до краја године завршимо објекат, држава је у великим невољама и немаштини, али постоји нешто једнако важно као хлеб, а то је наша култура, традиција, вера", поручио је председник.

Председник је додао да се крајем јуна очекује да Краљеви конаци буду покривени кровом, после чега ће почети и унутрашњи радови. Додао је да је потребно још 40-50 милиона динара, како би се та светиња довела до нивоа који заслужује.

У томе је, како је навео, ангажован његов кабинет, Влада Србије, јавна предузећа и други.

Николића је са генералом Диковићем, у манастиру дочекао владика врањски Пахомије, који се захвалио Николићу што је прихватио, поред свих дужности, да буде председник Одбора за обнову конака.

Владика је захвалио и другима који су помогли обнову конака, наводећи да је у тај пројекат до сада уложено око 20 милиона динара. Додао је и да нису тачне информације које су се појавиле у јавности да је до сада уложено 80 милиона динара, наводећи да је то укупна цифра колико ће износити обнова.

Председник Србије састао се у Врању са представницима Пчињског округа и општина у том крају, којима је поручио да је основни циљ сачувати безбедност у том делу Србије, али и обезбедити услове да људи остану у овдашњим градовима.

Николић је разговарао са председником Пчињског округа Славишом Булатовићем, представницима општина Врање, Сурдулица, Владичин Хан, Трговиште, Врањска бања и Прешево, а састанку су присуствовали и посланици из тог дела Србије и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић. 

Николић обишао спомен-костурницу у Сурдулици

Председник Николић је обишао и спомен-костурницу у Сурдулици уз поруку да морамо да негујемо и чувамо сећање и успомене на људе који су нас у прошлости задужили.

У тој спомен-костурници, која се налази у порти цркве у оквиру Техничке школе Никола Тесла, похрањени су остаци жртава које је бугарски окупатор убио од 1915. до 1918. године.

Николић је навео да је до сада само слушао о сурдуличкој трагедији из Првог светског рата и почињеним зверствима, као и о томе да се држава одужила народу и подигла костурницу, а да су после тога "сви помало заборавили" на највероватније десетине хиљада људи који су побијени од стране бугарског окупатора.

"Од тога је само седморо или осморо било Сурдуличана, тако да су овде побијени људи из целе Србије. Сурдуличани су се одужили прецима и овакви споменици морају да опстану", истакао је Николић којег су у дворишту дочекали ученици те школе.

Председник је ученицима поручио да се нада да неће тражити бољи живот изван Сурдулице већ да ће бољи живот доћи у Сурдулицу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво