Вучић у Тирани: Уважимо разлике, пронађимо заједнички језик

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је у Тирани са албанским премијером Едијем Рамом. Има много области у којима две земље треба да сарађују, каже Вучић, али и напомиње да Београд и Тирана нису сагласни по питању Косова и Метохије. То што имамо различите ставове о неким стварима не значи да нисмо свесни чињенице да две земље играју значајну улогу у очувању мира, поручио је Рама.

Посета Александра Вучића Тирани прва је посета једног српског председника Владе албанској престоници. Након састанка, председници влада двеју држава Александар Вучић и Еди Рама одржали су заједничку конференцију за медије.

Премијер Вучић је рекао да је поносан што је први српски премијер који је дошао у званичну посету Тирани, да има много области у којима две земље треба да сарађују, али и да нису сагласне по питању Косова и Метохије.

"Нисмо разговарали само о дипломатији, говорили смо о развоју туризма и како да мотивишемо грађане Србије да дођу у Тирану и обрнуто. На добром смо путу, морамо да радимо на томе. Чињеница је да нисмо сагласни по питању КиМ", рекао је Вучић, истичући да је дошао у име грађана Србије.

Премијер је оценио да су економски развој и сарадња веома важни и за Србију и за Албанију и да је стога од изузетног значаја да две земље раде на том пољу заједно.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Рамом истакао да Србија и Албанија треба заједно да раде на инфраструктурним пројектима које би требало да споје два народа и две земље.

"Пред нама су десетине и стотине километара које треба заједно да изградимо", рекао је српски премијер истичући значај изградње ауто-пута који ће повезивати Београд и Тирану.

Рекао је да ће такви пројекти бити од користи Србима и Албанцима на Косову, али и у интересу унапређења односа Београда и Тиране. "Србија је спремна за такву сарадњу", рекао је Вучић.

Рама: Ублажавање разлика кроз дијалог

Албански премијер Еди Рама рекао је да се данас пружа могућност Албанцима и Србима да за добробит својих земаља и читавог региона ураде оно што су Немци урадили за себе после Другог светског рата, преноси Танјуг.

"Храброст коју су Немачка и Француска показале после Другог светског рата, без обзира на крв која је проливена, може да нас охрабри да и ми кренемо даље у изградњу суживота у миру без обзира на верске и остале разлике", рекао је Рама.

Указао је да, без обзира на то што, како је рекао, између Србије и Албаније постоји "брдо проблема", то не значи да се "нећемо потрудити да кроз дијалог са Србијом те разлике ублажимо".

Од данашњег састанка, рекао је, очекује више него од оног у Београду пре шест месеци када је постигнуто доста споразума, међу којима и онај о признавању диплома.

Албанија, истакао је, признаје дијалог Београда и Приштине зато што је, како је рекао, показана храброст да се иде даље у односима двеју страна и посебно да се спроведу договорени споразуми.

Зато је, каже, наставак дијалога од животне важности за читав регион.

Рама је српском премијеру пожелео добродошлицу, истакавши да се нада да ће оставити добар утисак на њега и да ће после тога Вучић својим сународницима моћи да каже да могу слободно да долазе у Албанију, нарочито у време лета.

"То што имамо различите ставове око неких ствари не значи да нисмо свесни чињенице да две земље играју значајну улогу у очувању мира", рекао је Рама.

Верује да ће заједно успети да унапреде односе и даље спроводе агенду за регион без граница, те да ће допринети уклањању баријера у трговини, култури и науци.

Албански премијер се нада да ће две државе и да унапреде заједничке пројекте у области инфраструктуре. "Желимо да одмрзнемо односе наше две земље", рекао је албански премијер.

"Желимо регион без граница. Између Срба и Албанаца не желимо баријере", истакао је Рама.

"Надам се да ћемо заједно кренути даље на путу ка ЕУ", рекао је Рама и додао да Србија и Албанија имају много тога заједничког што може да допринесе напретку двеју држава.

Рама је закључио да Албанија жели интензивирање односа са Србијом као "знак новог времена које долази".

Вучић: Косово сматрамо својом територијом

Говорећи о Косову, Вучић је рекао да Србија Косово третира и наставиће да га третира као свој саставни део. Српски премијер је истакао да Србија и Албанија, без обзира на различите ставове према Косову, не треба да заоштравају међусобне односе, већ треба те разлике да уваже и пронађу заједнички језик.

Вучић је рекао су два народа суседи и да ће то тако остати заувек, те да стога све проблеме треба решавати дијалогом. "Чињеница је да се не слажемо око Косова и Метохије. Србија га третира и наставиће да га третира као свој саставни део, док Албанија третира Косово као независну државу", рекао је Вучић.

Ипак, сматра да то неподударање не значи да разлике не могу да ублаже дијалогом и на миран начин.

"Ови проблеми се не решавају ратом већ дијалогом", рекао је Вучић и поручио да су Србија и Албанија суседи, те да због тога треба да узму судбину региона Западног Балкана у своје руке.

"Размишљамо другачије, говоримо другачије. Али то није у вези са оним како радимо заједно. Хвала Албанији на позиву. Однос Србије и Албаније је важан за Балкан. Односи увек могу бити бољи", рекао је Вучић.

Албански премијер је такође истакао значај дијалога Београда и Приштине.

Албанија, истакао је, признаје дијалог Београда и Приштине зато што је, како је рекао, показана храброст да се иде даље у односима двеју страна и посебно да се спроведу договорени споразуми. Зато је, каже, наставак дијалога од животне важности за читав регион.

Вучић је, међутим, додао да Тирана жели да се више уради за Албанце на подручју Прешева. "Они желе да буду третирани као Срби на северу Косова", рекао је Рама.

О дрону: Шала с којом се није шалити

Премијери Србије и Албаније осврнули су се и на инцидент са дроном на фудбалској утакмици. Премијер Вучић је рекао да је инцидент са дроном у Београду пре шест месеци био политички организован, а да застава "велике Албаније" за Србију представља политички инцидент. Вучић је рекао да се тај инцидент, без сваке сумње, "врло лоше одразио" на односе двеју држава.

"Знам име. Господин се зове Исмаил, не знам му презиме. Реч је о особи која је дошла из Италије три-четири дана пре утакмице", рекао је Вучић.

Одговарајући на коментар српског премијера о дрону и застави "велике Албаније", Рама је рекао да "велика Албанија" за Албанце није ни визија, ни пројекат, нити програм. Не оставља, каже, утисак на Албанце када се појави у било ком облику и месту, као што је то био случај у Београду.

"Да смо видели заставу 'велике Србије' смејали бисмо се као и читав народ и не бисмо је озбиљно схватили", рекао је Рама истакавши да верује да су обе стране извукле поуку из тог догађаја.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да не схвата због чега се Срби љуте толико у вези са тим. "'Велика Албанија' није ни наšша визија ни наšш програм. Не разумем због чега се Србија толико љути у вези те заставе на мечу. Ми се не бисмо љутили", рекао је Рама.

"То је била политичка порука. Не моžжете донети заставу 'велике Албаније' чисто ради шале", рекао је Вучић.

Рама је закључио да је тај инцидент превазиђен овом узвратном посетом премијера Србије, која, рекао је, представља знак заједничке добре воље да се иде напред и уверења да, без обзира на несагласја и неподударања, имамо неограничену могућност за узајамно пријатељство.

Премијер Вучић разговарао је и са председником Албаније Бујаријем Нишанијем и том приликом истакао да две земље треба да буду стуб стабилности како би обезбедиле трајни мир и економски просперитет региону.

Вучић и Нишани разговарали су о односима двеју земаља, сарадњи у области инфраструктуре, економије и безбедности. Нишани је пожелео добродошлицу српском премијеру и поздравио напоре да се успоставе пријатељски односи двеју земаља.

"Ова посета је важна за пријатељство и разумевање између наших народа", истакао је Нишани, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима. Албански председник је додао да Србија и Албанија имају тешку прошлост, али да нису једине две земље у Европи са теретом прошлости.

"У Европи има још таквих примера и зато је важно радити на развоју регионалних односа и подржавати пројекте регионалне сарадње", изјавио је председник Нишани.

Вучић се састао и са председником албанског парламента Иљиром Метом, са ким је разговарао о односима двеју земаља и бољој економској сарадњи у будућности, укључујући потребу успостављања директне авио линије Београд - Тирана.

Двојица званичника разговарала су и о сарадњи парламената двеју земаља. "Ми смо два највећа народа на Балкану и морамо да унапређујемо наше односе", истакао је премијер Вучић.

Једна од тема разговора била је и сарадња у области туризма, као и инвестиције у и из обе земље. Наглашена је важност успостављања директне линије Авио компаније "Ер Србија" на релацији Београд-Тирана, која умногоме помаже јачању економских веза, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Вучић се састао и са градоначелником Тиране Љуљзимом Башом који му је пожелео посебну добродошлицу у албанској престоници. Током сусрета истакнуте су разлике у ставовима око статуса јужне српске покрајине, али и жеља да се разговара о другим темама корисним за обе земље.

Први дан посете премијер Вучић завршиo je сусретом са представницима удружења Срба у Албанији са којима је разговарао о потреби очувања идентитета, као и подршци пројектима за развој верског и културног идентитета српског народа.

Премијер Вучић je истакао неопходност бољег повезивања представника српске заједнице са матицом, као и олакшање процедуре за добијање српског држављанства.

Вучић је пре подне стигао у Тирану, а на Аеродрому "Мајка Тереза" дочекао га је заменик премијера Нико Пељеси.

"Стигли у Тирану, где нас у наредна два дана очекује много важних и, надам се, продуктивних састанака", навео је Вучић раније на свом Твитер налогу.

Српском премијеру је испред те палате приређен свечани дочек, уз интонирање химни две државе и смотру гарде, а дочекао га је Рама.

Током другог дана посете предвиђено је учешће премијера Вучића на Економском форуму "Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015", на коме ће присуствовати и премијери из региона.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара