Дрецун: Посета Вучића Тирани није само симболична

Посета премијера Александра Вучића Тирани има и политички и економски значај, указује за РТС председник скупштинког одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Имајући у виду препреке у односима две земље не може се рећи да је та посета симболична, истиче Дрецун.

Милован Дрецун каже да посета премијера Александра Вучића Тирани не може бити симболична јер су српско-албански односи суштински за напредак региона.

Указује на препреке у односима које стварају, како каже, великоалбанске претензије, признање сецесије КиМ од стране Албаније и непоштовање српске мањине.

Гостујући у Дневнику РТС-а рекао је да је у Албанији избрисано 100.000 Срба у матичним књигама. "Све то показује да посета није симболична", истиче Дрецун.

Када су у питању политички домети Вучићеве посете Тирани, Дрецун је рекао да она представља заокруживање процеса нормализације односа Србије и њених суседа, али је и значајна када је у питању европска перспектива земаља.

Посета Албанији значајна је, наглашава, и са економског становишта. Подсетио је да Србија има међусобну размену са Албанијом вредну око 140 милиона долара при чему је 90 одсто тога извоз из Србије. Такође је рекао да су важни и разговори у вези са коридорем који спаја Драч и Црно море.

Коментаришући то што је један руски портал навео да ће притисак на Вучића довести до тога да српски премијер окрене леђа Русији и усмери се ка чланству у НАТО, Дрецун је рекао да би неки руски портали хтели да Србија уместо путем стабилности иде другим путем. "Рама нема капацитет да врши притисак на Вучића", каже Дрецун.

"Ми смо се без ичијих притисака определили да постанемо чланица ЕУ, и боримо се за заштиту територијалног интегритета, као и да успоставимо добросуседске односе са свима", објаснио је председник скупштинског одбора за КиМ.

Чланови приштинског тима нису се појавили на разговорима о Заједници српских општина (ЗСО) у Бриселу, оправдавајући то формирањем Специјалног суда. Дрецун напомиње да то не може изговор, јер се формирање ЗСО и Специјалног суда за злочине ОВК морају одвојати упоредо. "То што покушавају да повежу ОВК и ЗСО не може да прође", поручује Дрецун.

Указује да, када је у питању формирање тог суда, нису ни опредељена средства, нити се зна ко је судија, а није формиран ни тужилачки тим.

Дрецун сматра да су изјаве Хашима Тачија који најављује тужбу против Србије за геноцид "изван политичке реалности" и представљају покушај његове одбране од онога што следи следи у специјалном суду. "То је покушај да се Србији наметне нешто за шта није одговорна", рекао је Дрецун. 

Сматра да и Тачијеву изјаву о запошљавању 2.000 људи у Брезовици треба узети са резервом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара