Зашто је војвођанска скупштина против гашења "Електровојводине"

Скупштина Војводине усвојила је закључке којима од републичке Владе тражи да се "Електровојводина" не припаја осталим дистрибуцијама, већ да остане посебно предузеће. За закључке које је иницирала Покрајинска влада, опозиција није гласала.

У Покрајинској скупштини данас су се чули опречни ставови владајуће коалиције и опозиције о статусу "Електроводине".

За владајућу коалицију, "Електровојводина2 је стратешки значајна за покрајину. Најуспешнија је од свих дистрибуција у ЕПС-у и њено припајање централизованом оператору највише би, кажу, штетило грађанима Војводине.

"Чињеница је да ће сада о свакој бандери, о сваком стубу, да не говорим о трафоу, одлучивати неки ћата у Београду, уместо људи који су ту 'Електровојводину' градили 58 година", каже Роберт Колар, посланик ЛСВ-а у Скупштини Војводине.

"Да су биле добре намере да Војводина, односно Нови Сад буде седиште тог неког обједињеног система и на тај начин да допринесе јачању аутономије, а овако се шаље веома лоша порука да се наставља са гашењем 'Електровојводине' и пљачком оно мало ресурса", каже Ненад Боровић, посланик ДС-а у Скупштини Војводине.

Опозиција поручује да нико ништа не отима. СНС сматра да закључци који немају правну снагу служе за скупљање дневнополитичких поена.

"Једноставно, издвојени системи, ма колико добро раде, не могу бити конкурентни на европском тржишту и не могу дати добар резултат за укупну Србију. Парцијални интереси Војводине, парцијални интереси странака, који теже оцепљењу Војводине, једноставно налажу нешто друго што није у интересу грађана Србије", каже Предраг Матејин, шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Војводине.

Из Владе Србије поручују да се реорганизација ЕПС-а наставља. Прави се потпуно нов оператор дистрибутивног система, а цене услуга биће исте за целу земљу и пословање олакшано.

"Грађани Војводине морају да знају да је имовина 'Електровојводине' већ годинама и деценијама имовина ЕПС-а, да ту имовину нико неће однети било где, да ће тамо остати ти људи да раде, већ ће само доћи до неких организационих промена", каже Александар Антић, министар рударства и енергетике.

ЕПС до 1. јула треба да заврши прву фазу реорганизације. То, између осталог, значи и да четири дистрибуције – "Електровојводина", "Електросрбија", "Југоисток" и "Центар" припајају -"Електродистрибуцији Београд" и раде као једниствено предузеће – "ЕПС Дистрибуција".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво