Гашић: Војска је спремна да одговори на све евенуталне претње

Војска Србије предузела је све мере да се терористичке активности из региона не пренесу у Србију, док на административој линији са Косовом и Метохијом и у Копненој зони безбедности није било угрожених припадника Војске Србије, известио је Одбор за одбрану и унутрашње послове министар Братислав Гашић.

У извештају о раду Министарства одбране у прва три месеца ове године Братислав Гашић је, између осталог, поновио да је Војска Србије спремна и способна да одговори на све евенуталне претње, да се стално обавља процена изазова и ризика претњи безбедности Србији, преноси Танјуг.

Гашић је додао да Влада Србије и то министарство улажу велике напоре да се побољша опремање јединица Војске Србије и њене опративне способности, а тиме и да се упосле домаћи потенцијали и унапреди одбрамбена индустрија Србије.

Како је објаснио, изврсена је ревизија предлога инвестиционих пројеката у привредним друствима одбрамбене индустрије Србије, при чему је планирано да се током 2015. одреде средства од око 70 милиона евра који би се реализовали уз кредитну подршку Србије, због чега су већ дефинисани приоритетни пројекти за сва привредна друштва.

У реализацији активности планирања и припрема за одбрану, додао је Гашић, већина субјеката система одбране није израдила сопствене планове утврђене роковима, због чега су ти рокови продужени до јуна ове године.

Министар одбране известио је да су у припреми закони о војнмом образовању, здравственој заштити и осигурању војних осигураника, производњи и промету наоружања и војне опреме...

Између осталог, он је подсетио и да је почетком године окончана процедура усвајања индивидуалног акционог плана програма Партнерство за мир, највишег облика сарадње у том програму, који, како је подвукао, не подразумева чланство Србије у НАТО.

После представљања извештаја оборници су од Гашића затражили објашњење у вези детаљима издавања 3.534 хектара земљишта у Војној установи Карађорђево у Моровићу, о конверзији касарне у Земуну, као и о уступању Војнотехничког института у Катанићевој улици Министарству правде.

Било је речи и о предузећима наменске индустрије "Прва искра" и "Слобода А"Д, као и о динамици трошења средстава из буџета Министарства одбране, за које је предвиђено 57 милијарди динара за 2015.

Одборници су се осврнули и на пад војног хеликоптера у којем је половином марта страдало седам особа, критикујући извештај да је у њему о том догађају написано "срамотно мало".

На тврдњу одборника СДС Марка Ђуришића да одборници никада нису разговарали о извештајима који су у вези са инцидентом објављени на сајту Министарства одбране, председница Одбора Марија Обрадовић одговорила је да су министри одбране и полиције Братислав Гашић и Небојша Стефановић десет пута присуствовали седницама и да су тада могла да им буду постављена сва питања, па и у вези са случајем хеликоптер.

Гашић је замолио одборнике да дозволе тужилаштву да заврши посао и каже јавности шта се догодило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара