Данијелсон: Србија може да рачуна на подршку ЕК

Директор Директората за проширење Европске Комисије Кристијан Данијелсон очекује да ће прва поглавља у преговорима Србије и ЕУ бити отворена ускоро. Истиче да Србија у томе може да рачуна на подршку Европске комисије.

Кристијан Данијелсон је, у интервјуу за портал Јуропијан Вестерн Балкан, оценио да је протеклих неколико година Србија предузела одлучне кораке да оконча суштинску политичку и економску изолацију, те да је кренула путем европских интеграција, преноси Танјуг.

Приступни преговори су у току, каже Данијелсон и подсећа да су скрининзи за сва преговарачка поглавља завршена у марту ове године, а да се тренутно припрема извештај за Савет.

"Морам да кажем да је Србија показала добар напредак до сада, али има још доста да се уради када је реч о владавини права и поглављу 35 које се тиче нормализације односа са Косовом. То су приоритетна поглавља за све државе чланице ЕУ", рекао је Данијелсон.

"Веома бих желео да видим да прва поглавља буду отворена ускоро и Србија може да рачуна на нашу подршку. Овај процес превасходно зависи од Србије", рекао је Данијелсон и додао да ће темпо преговора зависити од напретка у кључним областима које је поменуо.

Оно што је такође кључно за Србију јесте да настави изградњу свог кредибилитета, да покаже опипљиву посвећеност својим обавезама и крајњем циљу - приступању Европској унији, нагласио је Данијелсон.

Говорећи о Косову, навео је да се оно и даље суочава са бројним важним изазовима, "и да власти треба да се посвете решавању тешких економских питања", нарочито када је реч о високој незапослености, посебно међу младим грађанима.

Косово, како каже, мора да постане место где економија може да расте, где пословни свет жели да инвестира и где људи имају перспективу за себе и своју децу.

Према његовим речима, Косово мора да настави и борбу против организованог криминала и корупције, а треба и да се ангажује у реформи јавне администрације.

Такође, Приштина мора да настави да чини напредак у нормализацији односа са Београдом.

Директор Директората за проширење Европске Комисије је изразио и велику забринутост због ситуације у Македонији.

"Европска унија осуђује сваки облик насиља", рекао је Данијелсон и подсетио да је комесар Хан већ позвао све стране и актере да сарађују у расветљавању догађаја у Куманову.

"Такође је важно да се овај криминални чин адекватно истражи и да се не распламсају међуетничке тензије", навео је Данијелсон и додао да владајућа и опозиционе странке морају да се конструктивно укључе у политички дијалог уз посредовање чланова Европског парламента.

Говорећи о Босни и Херцеговини, Данијелсон је истакао да је дошло до позитивног помака у односима ЕУ и Босне и Херцеговине, напомињући да је сада приоритет да се лидери БиХ договоре и примене агенду реформи чији фокус треба да буде на економији, владавини права, добром управљању, као и реформи јавне администрације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара