Италија за што скорије отварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ

Подржавамо став да треба што пре отворити преговоре о приступању Србије ЕУ, рекао је председник Италије Серђо Матарела након разговора са српским колегом Томиславом Николићем. Србију и Италију повезује традиционално пријатељство, сарадња и разумевање, поручио је Николић. Италијански председник састао се и са премијером Србије Александром Вучићем и са председницом Скупштине Мајом Гојковић.

Председник Италије Серђо Матарела борави у Београду. Испред Палате "Србија" свечано га је дочекао председник Србије Томислав Николић уз смотру гарде и интонирање химни.

Николић и Матарела сагласили су се да односе две државе краси узајамно поверење и пријатељство, а Матарела је поручио да његова земља подржава што скорије отварање поглавља у преговорима између Србије и ЕУ.

"Србију и Италију повезује традиционално пријатељство, сарадња и разумевање, а доказ за то је што je Италија већ дуже време међу три највећа инвеститора у српску привреду", рекао је Николић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са Матарелом.

Николић је уверен да компаније као што су "Фијат", "Бенетон" и "Калцедонија" представљају одличну основу за даље унапређење сарадње.

Председник Србије је рекао да две земље веже и узајамно поверење које су народи заједнички градили дугo година.

"Ако наставимо да радимо заједно, можемо да створимо још више простора за унапређење наше сарадње, за остварење заједничких пројеката и заједничких наступа на трећим тржиштима", поручио је Николић и додао да су две земље посвећене бољој садашњости и извеснијој будућности својих грађана.

"Имамо снажну и реалну визију напретка и сарадње", рекао је Николић, захваливши Италији на подршци у процесу европских интеграција Србије, као и због учешћа италијанских војника у контингенту Кфора у заштити српских споменика.

Италија је, како је рекао, стратешки партнер Србије и поуздан пријатељ са којим смо увек могли отворено да разговарамо.

Матарела се сагласио да две земље везују добри односи и широка сарадња у бројним областима и изразио наду да ће она бити унапређена.

"Италија подржава став да што пре треба отворити прва поглавља у преговорима између Србије и ЕУ", рекао је Матарела, истакавши да је то и у интересу стабилности Западног Балкана.

Истичући да две земље имају идентичне ставове у међународним питањима, Матарела је још једном потврдио да ће Италија подржати Србију на путу европских интеграција.

Матарела се затим састао са премијером Србије Александром Вучићем.

Током њиховог сусрета Матарела је рекао да Италија веома цени реформе које спроводи влада.

Вучић je захвалио Матарели на подршци коју Италија пружа Србији на европском путу и нагласио да Србија Италију доживљава као изразито пријатељску земљу.

Српски премијер је истакао да је трговинска размена са Италијом најразвијенија, као и да су италијански инвеститори најприсутнији на српском тржишту, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Матарела је рекао да је сарадња двеју земаља на високом нивоу, да је трговинска размена такође веома добра, али да ће Италија наставити да стимулише своје привреднике да још више улажу у Србији.

Италијански председник је нагласио и да је Србија прва земља кандидат коју он у свом мандату посећује.

Након састанка, премијер Вучић организује радни ручак за председника Матарелу и италијанску делегацију. 

Матарела се састаo и са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, а обратиo се и посланицима у парламенту на посебној седници.

Гојковићeва је захвалила председнику Италије на снажној и континуираној подршци те земље европским интеграцијама Србије и нагласила да у Народној скупштини постоје консензус о евроинтеграцијама, а да грађани очекују што скорије отварање првих преговарачких поглавља.

Гојковићева је истакла да је Србија посвећена реформским процесима и унапређењу регионалне сарадње и додала да је Парламент Србије партнер Влади у том послу.

Серђо Матарела је подвукао улогу Народне скупштине у процесима евроинтеграција земље и унапређењу регионалне стабилности. 

Матарела (73) је изабран за председника Италије 31. јануара ове године и на тој функцији је заменио Ђорђа Наполитана.

Матарела је Сицилијанац, који је пре тога обављао дужност судије Уставног суда, а познат је по борби против мафије и репутацији човека од интегритета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара