Јанмат: Преговори након усвајања извештаја о скрининзима

Прва поглавља би могла бити отворена одмах након усвајања извештаја о скрининзима, поручује шеф сектора за европске интеграције делегације ЕУ у Србији Фрејк Јанмат. Цена струје мора да одражава трошкове, поручује Јанмат.

Отварање преговора о поглављима може да уследи након усвајања извештаја о скрининзима, које се очекује у овој години, најављује Фрејк Јанмат, преноси Танјуг.

Према речима Јанмата, ЕУ до тада очекује напредак у дијалогу Београда Приштине, а највероватније је да би прва отворена поглавља могла да буду 23. и 24.

Србија би приватизацију и реструктурирање у јавном сектору требало да почне од највећих предузећа и да вишак буџетских прилива троши за отплату јавног дуга, наводи се у препорукама које у Бриселу усвајају министри економије и финансија ЕУ.

Јанмат поручује да најтежа питања не треба остављати за крај, већ од најтежих треба почети.

"Питање јавних предузећа је велики изазов", рекао је Јанмат који поздравља напоре за реструктурирање ЕПС-а и његово претварање у акционарско друштво.

Истиче да цена струје морају да одражавају трошкове, укључујући потребне инвестиције како би се унапредила инфраструктура и спречио недостатак струје у будућности.

"Висока стопа лоших кредита у комерцијалним банкама је такође разлог за забринутост. Са нестрпљењем очекујемо стратегију за решавање тог питања најављено за јун", каже Јанмат.

У случају да буде више буџетских прилива од предвиђених, Јанмат је као најбољи корак предложио да се новац потроши за отплату дуга.

Брисел препоручује и да се у реформи јавне управе детаљно размотри где има вишкова, али и како да се унапреди јавна услуга која се пружа грађанима.

"Пажњу треба поклонити и пореској управи, како би се појачала њена способност да повећа наплату и удео предузећа која плаћају порезе", сматра Јанмат.

Када је реч о унапређењу пословне климе, међу кључним препорукама Европске комисије су регулација парафискалних намета, као и борба против сиве економије јачањем инспекција.

У погледу радних прописа, потребно је видети које прописе је могуће укинути да би се смањило административно оптерећење.

"Потребне су и мере за активно запошљавање посебно за младе и дуго незапослене", поручује шеф сектора за европске интеграције.

Брисел предвиђа раст незапослености 

У погледу трендова на тржишту рада, Брисел је у пролећној прогнози предвидео раст незапослености у 2015. и 2016. на 19,3 односно 20,3 одсто.

Јанмат то великим делом види као последицу реструктурирања и приватизације предузећа од којих ће се део затворити.

"Мислим да ћемо ускоро видети преокрет тог тренда", каже Јанмат и додаје да ће повећање запослености зависити од владиних мера и ситуације у Европи.

За подстицање пословне климе Србија треба да подстакне и приватне инвестиције, на пример кроз јавне механизме подршке позајмица малим и средњим предузећима.

Поре приватних треба подстаћи и спровођење јавних пројеката, попут радова на транспортним коридорима и производњи и преносу енергије, при чему се посебан значај придаје гасним интерконекторима.

С обзиром на мањак новца, Јанмат указује да би за инфраструктурне пројекте требало користити процес шесторке Западног Балкана.

Пројекти ће се великим делом финансирати претприступним фондовима и повољним кредитима ЕИБ-а, ЕБРД и Светске банке.

Јанмат истиче и на потребу да се образовни програми ускладе са захтевима тржишта рада.

"Брисел поздравља реформске мере које је предузела Влада Србије, као и да ће мотрити испуњавање препорука", закључује Јанмат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара