Бабић: Промена Устава, преамбула остаје

Договор о промени политичког система не повлачи аутоматски ванредне изборе, али подразумева промену Устава, изузимајући преамбулу, тврди шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић. Смањење броја посланика највероватније на 150.

Зоран Бабић најављује састанак Акционе групе и објашњава да промена политичког система, поред смањења броја посланика, означава и промену низа закона и других сегмената који тај систем чине, преноси Танјуг.

Објашњава да промена политичког система подразумева и измену сета озбиљних закона, о финансирању политичких активности, о референдуму и грађанској иницијативи, о политичким странкама.

"Много тих сегмената чини политички систем Србије и ово је прилика и начин да уз храброст и одговорност коју показује СНС дођемо до политичког система који ће бити део државе пуноправне чланице ЕУ", наглашава Бабић.

Бабић каже да то повлачи и промену Устава али у оном делу око којег се постигне договор и у којем добијемо сагласност грађана Републике Србије. Први корак у томе је промена броја посланика.

Већину занима хоће ли доћи до промене преамбуле.

"Акциона група нема никаква овлашћења, нити могућност предлагања или промене преамбуле Устава. Ми само желимо да најширим могућим консензусом дођемо до промене политичког система", тврди Бабић.

Подсећа да је премијер Александар Вучић најавио смањење посланика са 250 на 125 или 150. Бабић верује да је број од 150 посланика оптималан, јер би се тиме омогућило да свака локална самоуправа има представнике.

"СНС је реаговала и ја са у име посланичке групе упутио апел председници Скупштине, а она свим шефовима посланичких група, да делегирају чланове акционе групе за реформу политичког система", наводи шеф посланичке групе СНС-а.

За наредну недељу најављује први састанак Акционе групе. "Намерно смо желели да избегнемо термин радне групе, зато што постоји једно уврежено мишљење да када год нешто нећете да урадите онда формирате радну групу", истиче Бабић.

За СНС реформа политичког система важно питање 

Наводи да је за СНС реформа политичког система битно питање и да жели разговором са свим посланичким групама дође до најбољег решења.

"Наравно да у том тиму неће учествовати само представници парламентарних посланичких група и странака и жеља нам је, а надам се да ћу наићи на разумевање и осталих чланова групе, да позовем и ванпарламентарне политичке странке да дају своја мишљења и сугестије у ком правцу би требало да се одвија реформа политичког система" каже Бабић.

Позив ће упутити и независним институцијама и представницима цивилног друштва, политичким аналитичарима, као и међународној заједници, јер Србија корача јасним европским путем.

"Надам се брзом отварању преговора о поглављима и због тога желимо да најбоља решења и резултате у оквиру земаља чланица ЕУ имплементирамо у наше друштво уколико је то могуће" поручује Бабић.

Објашњава да, иако је однос снага такав да СНС има 136 посланика, није жеља да се иде реципроцитетом, већ демократском логиком и да стога свака посланичка група има по једног посланика у Акционој групи.

Бабић сматра да је оперативност кључна у промени политичког система кључна и да је важно поставити јасне рокове.

"Нисам за ствари које немају рок, јер се онда обично не уради ништа" истиче шеф посланичке групе напредњака.

Наглашава да не жели унапред да "диктира теме", већ ће се до њих доћи разговором.

"У сваком случају, један од приоритета за СНС је смањење броја посланика у Скупштини и на тај начин би добили оперативнији и првенствено економичнији парламент", наводи Бабић и додаје да би се тиме стекло веће поверење код грађана.

Бабић сматра да је могуће да се посао заврши до краја године. Тврди да нов политички систем не повлачи и ванредне парламентарне изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара