Читај ми!

Чекајући формирање Заједнице српских општина

Већина у косовској влади за сада је неспремна да разговара о Заједници српских општина, а представници Срба у приштинским институцијама траже њено што хитније формирање. После једностраног отказивања почетка дијалога о Заједници српских општина у Бриселу, чека се одређивање новог термина.

Главне тачке Бриселског споразума односе се на Заједницу српских општина, а њихова примена је требало да почне још пре две године. Српски представници у косовској влади очекују од међународне заједнице да што пре покрене дијалог о формирању те организације, пошто је Приштина отказала учешће на састанку предвиђеном за 12. мај.

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Љубомир Марић каже да оно што није урађено у претходном периоду јесте стварање законодавства, правног оквира који омогућава формирање ЗСО и никада није била формирана радна група која је требало да се бави тим питањем.

Тренутна законска регулатива на Косову не нуди много у ингеренцијама Заједници српских општина, без права преношења ингеренција са општина на заједницу.

"Легални субјект остаће општина, а не заједница, тако је за сада у косовским странкама. Ако постоји договор да се промени читав законски оквир Косова, то је нешто друго", каже Адријан Зећири, извршни директор Европског центра за питања мањина на Косову. 

Београд и представници Срба на Косову свакако ће инсистирати да, за разлику од Асоцијације косовских општина, Заједница српских општина буде законска ако не и уставна категорија.

"У тачки један Бриселског споразума каже се да је потребно прилагодити правне оквире за ЗСО. То значи да се закони доносе, мењају и поништавају у самим скупштинама, јер само тако ми, Срби са Косова, имамо институционалну заштиту", каже Владета Костић, председник Општине Грачаница.

Финансирање здравства и просвете из буџета Србије једна је од најважнијих ставки за Србе са Косова. И ту треба јасно утврдити законска решења, јер без здравства и просвете, како тврде, Србима на Косову нема опстанка.

О свему томе тек треба разговарати. У Приштини може да се чује да је косовска влада одустала од почетка дијалога о Заједници српских општина док у скупштини не усвоји амандмане на промену устава и предлог закона о Специјалном суду. Расправа о томе очекује се 21. маја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара