Телеграми саучешћа македонским властима

Председник и премијер Србије, као и званичници из региона, упутили су саучешће поводом терористичког напада у Куманову.

Председник Србије Томислав Николић упутио је телеграм председнику Македоније Ђорђу Иванову у којем наводи да је Србија, као и увек, спремна да пружи братску помоћ.

Драги председниче Иванов, изузетно смо потресени вестима о крвопролићу у Куманову изазваном фанатичним акцијама терориста. Дубоко саучествујемо због жртава и молимо да пренсете породицама пострадалих наше најискреније саучешће, поручио је Николић, преноси Танјуг.

Премијер Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа македонском премијеру Николи Груевском, у коме се истиче да Србија осуђује осуђује све покушаје за дестабилизацију Македоније и региона.

"Снажно ме је потресла вест о страдању грађана Македоније и припадника македонске полиције у борбама са наоружаним групама у околини Куманова. У тако трагичним тренуцима тешко је утешити породице страдалих грађана и полиције који су се бринули за мир и безбедност у Македонији", наводи се у телеграму.

Србија осуђује све покушаје за дестабилизацију Македоније и целог региона и учиниће све да се политичка и економска стабилност у нашем окружењу одржи. У име Владе Србије и своје име, Вама и породицама страдалих упућујем искрено саучешће", пише у телеграму.

И председница Скупштине Србије Маја Гојковић упутила је телеграм саучешћа македонском колеги Трајку Вељаноском.

"Са неверицом смо примили потресну вест о страдању грађана Македоније и припадника македонске полиције. Најоштрије осуђујемо овај покушај нарушавања стабилности Македоније и региона. У име Народне скупштине Републике Србије и у своје лично име, упућујем најдубље саучешће због жртава у нападу оружаних група код Куманова", навела је председница парламента у телеграму саучешћа.

Гојковићева је навела да је Србија чврсто привржена миру, стабилности и праву на живот и да изражава пуну солидарност у одбрани ових вредности од екстремизма и насиља.

Саучешће и из региона

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучеšћа председнику Македоније Ђорђу Иванову поводом напада у Куманову указујући на потребу што шире коалиције у региону на сузбијању тероризма.

"Поводом бруталног терористичког напада у Куманову у име народа Републике Српске и своје лично име, упућујем изразе искреног саучеšћа породицама убијених, народу Македоније и Вама лично", истиче се у телеграму саучешћа, пренели су бањалучки медији.

"Република Српска, ужаснута овим терористичким чином, још једном указује на велику опасност од тероризма у региону и потребу што шире коалиције у његовом сузбијању, те истиче своје одлучно опређељење у борби против тероризма који на најсуровији начин односи животе невиних људи", саопштено је из кабинета председника Републике Српске.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у телеграму саучешћа навела је да су грађани РС дубоко потресени овим бруталним терористичким чином и у потпуности саосећају са породицама погинулих и народом Македоније, саопштено је из владе РС.

"Овај немио догађај још једном нас опомиње да је тероризам претња за све земље региона, те да је неопходно да делујемо одлучно како би се успешно изборили са овим безбедносним изазовима", навела је Цвијановићева.

И Министарство спољних послова Босне и Херцеговине данас је најоштрије осудило активности терористичке групе са смртним поседицама, које су се дешавале у Македонији током викенда, известила је Фена.

Министарство је саопштило да за сада нема информација да је неко од држављана БиХ погинуо у нередима и изразило наду да ће тако и остати пошто се прикупе комплетни подаци о настрадалима и повређенима.

Црногорски председник Филип Вујановић упутио је, поводом погибије припадника македонске полиције у Куманову, саучешће председнику Македоније Ђорђу Иванову, јавља РТЦГ, преноси Танјуг.

"У покушају дестабилизације Македоније, бранећи мир и безбедност, они су жртвовали своје животе за опште добро и будућност Македоније, трајно обавезујући на памћење и поштовање", каже се у телеграму Вујановића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара