Читај ми!

СПС изгубио спор о власништву над зградом "Ушће"

Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио тужбени захтев СПС којим је тражено да јој Република Србија исплати накнаду штете од 528 милиона динара, а поводом уписа државе као власника неколико спратова у згради "Ушће", односно некадашњих просторија Централног комитета Савеза комуниста Југославије.

Одлуком Апелационог суда, којом је потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду, СПС је обавезан да туженој страни, на име трошкова поступка, исплати 228.900 динара, наводи се у одлуци објављеној на сајту суда, а преноси Танјуг.

Суд је закључио да је укњижба Републике Србије на поменутим непокретностима извршена законито, на основу Закона о финансирању политичких странка, те да нема никаквог основа за накнаду штете.

У пресуди се наводи да је у току поступка утврђено да је одлуком о разграничењу права располагања и коришћења зграде Централног комитета СКЈ од 10. октобра 1990. године констатовано да ЦК СКЈ, односно главном одбору СПС као правном следбенику, припада девет и по спратова.

То је СПС-у припало, по основу учешћа у изградњи зграде ЦК СКЈ, учешћа ЦК СКЈ у изградњи и адаптацији пословних зграда ЦК СК република и ПК СК Косова и по основу предаје својих просторија и инвентара без накнаде Федерацији, односно Југословенској телевизији у Београду и по том основу и право да се укњижи код надлежног суда без сагласности Централног комитета СКЈ.

Савез комуниста Србије и Социјалистички савез радног народа Србије ујединили су се и основали СПС, па су сва права и обавезе Савеза комуниста Србије пренета на СПС.

Такође су по тој одлуци сва покретна и непокретна имовина и финансијска средства постали имовина СПС-а.

Даље се у пресуди наводи да је утврђено да је решењем Републичког геодетског завода од 8. новембра 2001. године дозвољена између осталог укњижба права својине у корист Савезне Републике Југославије са делом поседа 1/1 на непокретностима - на пословном простору са досадашњег власника Социјалистичке партије Србије, а све у складу са Законом о финансирању политичких странака.

Након тога држава је целу зграду "Ушћа" продала приватној компанији.

Према листу непокретности КО Нови Београд, као ималац права својине са уделом 1/1 на објекту - пословни центар "Ушће“ уписано је "Е", наводи се у пресуди.

Правноснажном пресудом Вишег суда у Београду од 8. маја 2012. године одбијен је основни тужбени захтев СПС-а да се утврди да не производи правно дејство уговор о купопродаји непокретности закључен између СРЈ, као продавца, и "Е", као купца.

Такође одбијен је и тужбени захтев да се утврди неваљаност уписа СРЈ у катастар непокретности као власника поменутих непокретности, па да се у скалду са тим успостави претходно земљишно - књижно стање по коме је СПС власник тих спратова.

Истом пресудом Вишег суда, како се подсећа, одбијен је и евентуални тужбени захтев да се утврди да је СПС ималац права својине на тим непокретностима, као и да се тужени "Б" солидарно са Републиком Србијом обавежу на исплату 528.774.318 динара и трошкова поступка СПС-у.

По налажењу Апелационог суда првостепени суд је правилно одбио захтев СПС-а за исплату износа од 528.774.318 динара.

У одлуци Апелационог суда се подсећа да је Законом о финансирању политичких странака прописано да имовина која је била на управљању, коришћењу и располагању Савеза комуниста Југославије, Социјалистичког савеза радног народа Југославије и Савеза социјалистичке омладине Југославије - својина Савезне Републике Југославије.

"У складу са тим, правни претходник тужене Републике Србије право својине на спорном објекту стекао је по самом закону и по основу истог је извршен упис права својине на спорном објекту. Стога су жалбени наводи да је правни претходник тужиоца учествовао у изградњи објекта, да је на законит и савестан начин стекао право својине на предметној непокретности, без утицаја на другачију одлуку", навео је Апелациони суд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара