Читај ми!

Балкан, економија већа брига од политике

Грађани земаља Западног Балкана углавном подржавају регионалну сарадњу и европске интеграције, али их брину лоше стање у привреди, незапосленост и лоша управа, показује истраживање Балкан Барометра које је представљено у Бриселу.

Око 40 одсто свих грађана региона залаже се за улазак својих држава у Европску унију, с тим што тај прпоценат варира од преко 80 одсто у Албанији и на Косову, до свега 24 одсто у Србији, показује истраживање које је представљено у оквиру Дана регионалне сарадње у организацији Савета за регионалну сарадњу и Балканског фонда за демократију, преноси Танјуг.

У Србији највише има оних који мисле да придруживање ЕУ "није ни добро ни лоше" (44 одсто), док је број оних који се противе евроинтеграцијама 27 одсто.

Једна петина грађана верује да ће Србија ући у ЕУ до 2020, док око половине сматра да се то неће десити пре 2030. или никада.

Истраживање открива суморну слику о економским приликама у региону, где се проценат незапослених међу младима (од 18. до 24. године) креће између 40 и 60 одсто, с тим што је у Србији тај број 51,1 одсто.

Осим тога, готово половина грађана у региону не верује да ће се њихова економска ситуација поправити у наредних 12 месеци, а занимљиво је да је тај проценат међу највећима у Хрватској (око 60 одсто) која је већ чланица ЕУ.

Занимљиво је и да огромна већина у свим државама у региону сматра да је економска ситуација њихов највећи проблем, а много мањи број брине због политичке ситуације, безбедности или односа са суседима.

Обележавању Дана регионалне сарадње присуствује велики број политичара из региона, функционера ЕУ и експерата, а уместо министра спољних послова Ивице Дачића, који је због посете Луксембургу морао да откаже учешће, Србију представља државна секретарка Министарства иностраних послова Роксанда Нинчић.

Дан регионалне сарадње обележава се са циљем да се пошаље јасна порука о томе докле су земље Западног Балкана стигле у процесу реформи и колико су спремне да наставе тај процес.

Главни организатори скупа су Савет за регионалну сарадњу и Балкански фонд за демократију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије