Посланици очекују добре вести од Хана

Од предстојеће посете европског комесара за суседску политику Јоханеса Хана Србији посланици Скупштине Србије очекују добре вести о отварању првих преговарачких поглавља у процесу европских интеграција.

Представници странака владајуће коалиције у изјавама новинарима поручују да је Србија урадила доста на путу ка ЕУ и да заслужује да ЕУ отвори преговоре о првим поглављима, јавља Танјуг.

"Сматрам да смо као друштво и држава заслужили отварање преговора о првим поглављима", рекао је шеф посланика СНС-а Зоран Бабић, наводећи да верује да ће посета Хана бити још једна потврда европског пута Србије.

Београд је, према његовим речима, урадио много тога - потпуно је спровео Бриселски споразум, ојачао је институције, направио напредак у јавним финансијама.

Заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић сматра да је долазак Хана добра, охрабрујућа и позитивна вест, као и још једна јасна подршка Србији на путу ка ЕУ.

Уз напомену да је приоритетни и стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, Милићевић поручује да је Србија урадила доста на том путу, а да су ти резултати видљиви и препознатљиви.

И опозиција се нада да ће Хан донети вести о отварању преговора о првим поглављима, али изражава и резерву да ће се то стварно и догодити.

"Оно што би ми волели да чујемо је ког датума ће бити отворени преговори о првим поглављима. Бојим се да то нећемо чути, већ да ћемо чути причу да Србија није испунила предуслове за то и да постоје замерке ЕК", сматра шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић.

И посланик Нове странке Зоран Живковић изражава наду да постоје разлози да ЕУ и ЕК отворе преговоре о првим поглављима, односно да ће закључити да су створени услови за то.

"Био бих срећан да се то деси. Да ли ће се и десити, видећемо", рекао је Живковић и додао да је интерес грађана, опозиције, а самим тим и Нове странке да што пре почну преговори.

Демократа Борислав Стефановић напомиње да Србија на техничком и стручном нивоу добро ради и да има добре тимове и људе, али да "ВладаСрбије показује висок степен неиспуњавања европских стандарда”"

Напомиње да је највећи проблем поглавље 35, односно косовско питање и да Влада Србије "много прича, а мало ради".

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу долази ове седмице у званичну посету Београду са најавом скорог отварања првих преговарачких поглавља у процесу придруживања.

"Када сам био у Србији у новембру прошле године, свега неколико дана након што сам постао комесар, обавезао сам се да ћу напорно радити да помогнем вашој земљи да постане чланица ЕУ", рекао је Хан у ексклузивном интервјуу за Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара