Читај ми!

Вучић: У јуну скок производње, од августа о повећању плата и пензија

Прве благодети реформи грађани ће осетити пре краја године, а од јуна очекује се велики скок индустријске производње, каже премијер Александар Вучић. Истиче да је садашње стање јавних финансија у Србији најбоље у последњих 10 година. Поручује да ће плате и пензије бити повећане, а да ће се убудуће много више трошити на запошљавање.

Премијер Александар Вучић каже да ће Влада у августу почети разговаре са ММФ-ом о повећању плата и пензија и оценио да је реално да се то повећање примени од октобра, преноси Танјуг.

"И повећаћемо плате и пензије", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије и додао да ће дефицит буџета у 2015. години бити четири одсто, уместо 4,75 одсто колико је било планирано.

На питање колико ће то повећање износити, Вучић је рекао да он "има те цифре у глави, као и они (ММФ)", али у предстојећим преговорима ће свака страна настојати да избори што бољу позицију.

"Бићу нешто дарежљивији, али ниједног тренутка нећемо да рушимо споразум с ММФ-ом", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли позитивни макроекономски резултати у прва четири месеца значе да Влада неће отпустити пет одсто запослених који сада раде у јавном сектору, премијер је рекао да ће природни одлив запослених износити око три одсто, а о преостала два процента такође ће се преговарати с ММФ-ом.

Вучић је навео да су просечне плате остале исте као у априлу прошле године, али да ће Влада обезбедити и да се подигне и јавни сектор.

"Наша намера је да спроводимо структурне реформе када је реч о пореској администрацији и јавним предузећима. Када је реч о капиталним улагањима, ја сам сада преузео на себе надгледање и сву одговорност и биће знатно боље у мају", рекао је Вучић.

Као највећи проблем оценио је процес приватизације, али ипак, како је рекао, готово 75 одсто фискалних захтева ММФ-а биће испуњено у првој години програма.

"Пре краја године грађани ће у својим џеповима осетити знатно побољшање", рекао је Вучић.

Истакао је да нема тога ко би у овом тренутку могао да каже да новчаник Србије није бољи него што је било планирано.

"Тако ће бити у мају и у јуну, с тим што ћемо у мају морати да потрошимо нешто више за капитална улагања", најавио је премијер.

Ова влада је, каже, издржала све најгоре, укључујући штрајкове – губили смо политичке поене и популарност, али је успела да оживи Србију.

"За неколико година неке владе ће памтити ово време, као што се Шредер памти у Немачкој", указао је Вучић, напоменувши да се све оно због чега су му се, како је рекао, неки смејали и говорили да обећава пусте снове, полако али сигурно остварује.

Упитан ко је крив за то што имамо новац али немамо пројекте, премијер је рекао да смо сви криви.

"Ми смо криви. Сви смо заједно криви, али то су ствари које хоћемо и које морамо да исправимо. Ми смо криви просто јер се нисмо спремали за то... Зато што смо живели као држава – неодговорно и необавезно", рекао је Вучић.

"Нисам крио шта се тражи од Србије"

На молбу да прокоментарише изјаву председника Томислава Николића да се све ломи око Косова, те да ће му своју платформу доставити после првомајских празника, Вучић је рекао: "Шта да кажем о нечему што тек треба да добијем."

Премијер каже и да од јавности никада није крио шта се од Србије тражи у преговорима са ЕУ.

"Шта очекујете да ћу да видим у нечему што ћу тек да добијем? Јесам, са председником Николићем сам разговарао безброј пута и он је добро упознат са тим шта се од Србије тражи. Ми то знамо, ја то од вас никада нисам крио, нико из Владе то није крио", рекао је Вучић.

Истакао је и да је "једна велика Немачка импресионирана" реформама које Србија спроводи, те да Немци немају ниједну примедбу на то.

"Они имају примедбу да ли ми можемо да постигнемо договор око енергетике. Ја сам рекао да можемо, али и под којим условима не можемо. Онако како су неки замислили да нам Газиводе узму 100 одсто – не може. Нећу да разговарам о томе", навео је Вучић.

Истакао је да може да разговара о "Парку мира" у Косовској Митровици и о Заједници српских општина и поновио да нема никакве тајне у разговорима у вези са Косовом и Метохијом.

Идемо у Брисел, тражићемо отварање поглавља

Вучић каже и да ће се одазвати позиву да 18. маја у Бриселу учествује на састанку Пријатеља Србије, којем ће присуствовати сви шефови дипломатија земаља чланица Европске уније.

"Дакле 18. маја идемо да представимо Србију и да тражимо подршку за Србију. Да захвалимо на свој подршци коју смо до сада имали од ЕУ и да тражимо отварање поглавља", рекао је српски премијер.

Како је указао, тада почиње права офанзива Србије.

"После тога идемо у Берлин где ћу, претпостављам, да се обратим и немачким парламентарцима, разговарам са њима и да на сваки начин идемо да се боримо да добијемо отварање поглавља што пре", поручио је Вучић.

Вучића су на састанак Пријатеља Србије позвали министри иностраних послова Аустрије и Италије, Себастијан Курц и Паоло Ђентилони, а присуствоваће му сви шефови дипломатија земаља чланица Европске уније.

У писму, које су Вучићу уручили амбасадори Аустрије и Италије, истиче се да је Србија направила добар напредак у припреми за отварање преговарачких поглавља, као и да је наставак дијалога са Приштином дао резултате.

На састанак су позвани и висока представница Европске уније за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан. 

"Најбоље стање у последњих 10 година"

Премијер је нагласио да је садашње стање јавних финансија у Србији апсолутно најбоље у последњој деценији и подсетио да је ММФ пошао са проценом да ће наш раст БДП бити минус један, затим је ту процену кориговао на минус 0,5, па на нулу.

Како каже, сада се очекује да ће у августу он бити у плусу, односно 0,5.

"Очекујем да ћемо имати плус један на крају године, неки су се смејали када сам то причао", рекао је премијер и проценио да је тај успех раван готово малом чуду.

Нагласио је да је готово незабележено да се покаже раст када се спроводе мере фискалне консолидације.

Премијер је рекао и да "новца имамо много" и да ће се више трошити убудуће на инфраструктурне пројекте, да ће српска привреда отворити више радних места и да ће се већ у мају бити "драматично већа улагања".

Буџетски дефицит Србије последњег дана априла износио максимално 21,5 милијарди динара, иако је било предвиђено да он износи 71 милијарду, додао је премијер и истакао да такав дефицит Србија није имала у последњих 10 година.

"Предвидели смо да буџетски дефицит у априлу износи 17,5 милијарди, а ми данас имамо суфицит од 3,5 милијарди", истакао је премијер.

"Реално је да немамо никакав минус у каси у априлу", нагласио је Вучић и додао да би у најлошијем случају додатна уштеда могла износити 17,5 или 18 милијарди динара.

То је, указао је, дефицит који на годишњим нивоу имају две или три земље Европске уније, док све остале земље имају знатно више.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара