"Велт" о посети Штајнмајера Србији

Немачки дневни лист "Велт" извештава о посети немачког министра спољних послова Франк-Валтера Штајнмајера Србији истичући да је он био импресиониран посвећеношћу српске владе спровођењу реформи.

Под насловом "Желимо да учимо од немачких пријатеља", лист Велт констатује да је Штајнмајер у Београду установио како српска влада хита да спроведе реформе, преноси Танјуг.

"Импресионирани смо приљежношћу (српске) владе у спровођењу реформи", рекао је немачки министар, a наводи лист.

Велт наводи да затегнути однос Београда и Приштине отежава почетак приступних преговора са ЕУ, као и да Немачка ради на наставку процеса нормализације између Београда и Приштине.

"За Берлин тај однос, као и тема правне државе, имају највиши приоритет. На томе инсистира и Бундестаг", истиче лист и напомиње да би Београд желео да што пре почне разговоре са ЕУ.

У тексту се поставља и питање да ли је могуће да једног дана и Србија и Косово буду чланови ЕУ чак и без међусобног признања.

Лист преноси и речи српског премијера Александра Вучића да Србија жели да учи од немачких пријатеља, да жели да учи од најбољих и да ће штитити своје националне интересе.

"То се, између осталог, односи и на Косово, или, да цитирамо српско језичко правило, Приштину", наводи Велт.

Берлински дневник, међутим, наводи и да су видне разлике кад је реч о санкцијама Русији.

У чланку је, наиме, објашњено да владе у Београду и Берлину имају веома различито размишљају о Украјини, при чему се министар Дачић, како стоји у тексту, залаже за укидање санкција Русији, док Штајнмајер наводи разлоге против тога.

"Рат у Украјини отежава однос између Србије на једној, и Немачке и ЕУ на другој страни. Москва у Србији ужива велики углед, иако је ЕУ на пример пружила већу помоћ после катастрофалних поплава прошле године", примећује берлински дневник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се