Читај ми!

Дачић: Напад у Зворнику удар на стабилност региона

Министар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС Ивица Дачић изјавио је у Дрвару да је терористички напад на полицијску станицу у Зворнику удар, не само на иснтитуције Републике Српске и БиХ, већ и на стабилност целог региона.

Ивица Дачић је рекао да је питање тероризма и радикализма уопште и одлазак људи са ових простора на страна ратишта не може да допринесе мирном животу грађана овде, jaвља Бета.

Шеф српске дипломатије је оценио да терористички акт у Зворнику неће успорити европски пут БиХ, истичући да је Србија највећи промотер европског пута БиХ.

"Стабилност европског пута Хрватске, Србије и БиХ је предуслов стабилности на овим просторима", истакао је Дачић.

Упозоривиши да цео свет касни у борби против тероризма, Дачић је истакао да је, осим политичке сарадње земаља региона, у борби против теоризма потребна јача сарадња њихових безбедносних служби.

"Некада је терористичке акте могући спречити, некада, нажалост не", истакао је министар спољних послова.

Председавајући ОЕБС-у је рекао да ће та Организација наставити да помаже БиХ у успостављању свих вредности које су садржане у начелима ОЕБС-а.

Дачић је у Дрвару отворио Канцеларију ОЕБС-а, изржавајући наду да ће та канцеларија помоћи повратку Срба на ове просторе.

Подсетио је да постоји међународни програм донација у циљу регионалног стамбеног збрињавања избеглица који се односи на цео регион Западног Балкана. 

Напоменувши да је у Дрвар дошао као председавајући ОЕБС-а и сусед, Дачић је поручио да прошлост треба да нам послужи као поука за будућност.

Подсетио је да у историји бивше Југославије, Дрвар заузима посебно место.

Дачић је додао да као председавајући има обавезу према Организацији и свим њеним државама учесницама да се побрине за поштовање основних вредности ОЕБС-а и придржавање овим начелима.

Приступ социјалној и здравственој заштити и образовању је кључан како би се обезбедио спроводљив и одржив повратак.

Земље у региону, поручио је Дачић, имају заједничку бурну прошлост, сличне изазове у данашње време и заједничку будућност.

"Уз канцеларије на терену, пет привремених канцеларија је отворено као одговор на кризу, што је напор који су грађани погођени несрећом изузетно ценили", рекао је Дачић.

Председавајући ОЕБС-у је изразио уверење да ће шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур који је већ дуго присутан на нашим просторима и за кога постоје само речи хвале, бити посвећен задацима које ОЕБС поставља пред себе - изградњи модерног друштва, јачању институција, људских права и слобода. 

Дачић је после Дрвара посетиo Бањалуку где се састао са предсдником РС Милорадом Додиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се